Skip to main content

Niksaari on paljon muutakin kuin sauna

Kuntaliitoksen jälkeisessä Salon talouskurimuksessa Niksaaren saunaksi kutsuttu Särkisalon Björkgrunden aiottiin myydä. Salo kuitenkin luopui saaren myyntiaikeista, mutta uudisti nyt yllättäen aikeensa osana muita ranta- ja saarikohteita.

Särkisalon kunta hankki kahden hehtaarin Björkgrunden-saaren kunnan omiin tarkoituksiin. Ostaminen mahdollistui kun varsinainen Niksaari osoittautui liian pieneksi ydinvoimalan sijaintipaikaksi. Kunta rakennutti saarelleen pyöröhirsisen saunarakennuksen, jonka tilat olivat kuntalaisten vilkkaassa kokous-, juhla- ja saunomiskäytössä. Saari muodostui kotiseututapahtumien pitopaikaksi, jossa oli myös lapsiperheiden uimaranta.

Alueen hankkimiseen vaikuttivat epäilemättä upea saaristomaisema ja helppo saavutettavuus tietä pitkin. Salon kaudelle siirryttäessä rakennuksen käyttö väheni jossakin määrin, mutta saunalla on säilynyt ympärivuotisesti uskollinen käyttäjäkuntansa ja juhlia ja kokouksia järjestetään edelleen.Saunarakennus ei kaikin osin vastaa nykyajan vaatimuksia ja energiatehokkuudessa on toivomisen varaa.

Niksaari koki uuden tulemisensa särkisalolainen matkailualan yrittäjän ostettua kaupungin alueella olevan hieman kulahtaneen grilikioskin. Uudesta vuokrasopimuksesta on seitsemän vuotta jäljellä. Tilat uusittiin ja paikkaa on jo toistamiseen laajennettu muutaman vuoden sisällä asiakasmäärien lisääntyessä. Yrittäjä vuokraa veneitä ja alueella on minigolfrata.

Laitureita ja poijupaikkoja on lisätty käytön vilkastuessa. Särkisalon kalastusalue rakensi vapaassa käytössä olevan vierasvenelaiturin ja veneiden nosto- ja laskupaikan.
Ulkoluodon sillan valmistuttua ranta-alueet ehostettiin. Rannalta voidaan lastata proomuja ja veneitä kuljettamaan tavaroita saariin ja ranta-alueille. Lastausaluetta käytetään myös helikoptereiden laskeutumispaikkana ja tarvittaessa Medi-Helin tarpeisiin. Kevätjäiden vapauduttua Niksaaren rannat kansoittuvat siian onkijoista. Lähiseutujen koulut järjestävät onkimis- ja kalankäsittelytapahtumia ja vapaa-ajan kalastajat ja perhekunnat kalastavat Niksaaren rannoilta ja laitureilta miltei ympärivuotisesti. Bromarvin ammattikalastajat tuovat saalistaan kala-autolle edelleen Saloon kuljetettavaksi.

Särkisalon pitäjäsuunnitelman mukaan Niksaaresta voitaisiin asteittain kehittää ravitsemuspalvelujen ohella matkailua ja vapaa-ajan palveluja, veneilyä ja venepalveluita sekä retkeilyä ja luonto-opastusta palveleva keskus, joka tarjoaisi mahdollisuuden toimia seudun kaikkien yrittäjien ja palveluntarjoajien pisteenä.
Niksaaresta avautuu Salaon merellisyys parhaimmillaan ja siitä on muodostunut vilkas päiväretkikohde myös kauempaa tuleville.
Paikan myyminen olisi pitkällinen prosessi, mutta pysäyttäisi välittömästi alueen kehittämissuunnitelmat. Parempi olisi kaupungin edustajien ja Niksaaressa toimijoiden pohtia keskenään alueen kehittämistä.

Heikki Liede, Särkisalon
pitäjäyhdistys Särfin
Seppo Willgren, kotiseutuyhdistys Meripirtin kerho
Juha Karimo, matkailu- ja ravintola-alan yrittäjä

 

 

Jaa artikkeli: