Skip to main content

 

Perniössä, siinä missä muillakin paikkakunnilla, jännitetään sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuutta.

Joissain maakunnissa muutos on pidemmällä kuin toisissa ja karttaharjoituksiakin on jo tehty. Varsinais-Suomessa tiedetään varmaksi ainakin se, että muutoksia tulee.

Palveluista vastaavat hyvinvointialueet ovat vaikean äärellä: rahoitus ei riitä, tekijöitä ei tahdo löytyä, hoidettavista ei ole eikä tule pulaa.

Maakunnan tai kaupungin mittarilla pieni kohde voi olla paikallisesti tärkeä.
Perniössä puhuttaa parhaillaan muutamakin asia. Lääkäri- ja hammaslääkäripula ovat toistuvia aiheita. Tulevaisuudessa edessä lienee se, että takavuosina vanhainkotina tutuksi tulleelle palvelulle tullee lähtö Saloon: sekä Alholan hoivakodin että Alppilakodin toiminnot siirtyvät Meriniittyyn Campuskoti Merihelmen laajennettaviin tiloihin. Perusteita tälle on listattu, huoli muutoksesta on vähintään inhimillistä.

Toinen huoli koskee perniöläisen elämäntaipaleen alkupäätä. Perniön neuvola on lapsiperheille tärkeä ja pidetty lähipalvelu. Neuvolajärjestelmän romuttamisesta tai kuihduttamisesta ei kannata ottaa riskiä: lapsiperheitä ei ole varaa jättää yksin. Neuvola voi olla se taho, jossa huomataan oraalla olevat epäkohdat ajoissa. Etävastaanotto ei mitenkään voi kokonaan korvata kasvokkaista kohtaamista.
Paikallinen muutos siihenkin on tulossa, sillä hyvinvointialue kaavailee neuvolan muuttoa terveysaseman tiloihin. Ainakin tilojen riittävyyttä on ehditty epäillä. Käyttäjille tärkeintä lienee se, että palvelu löytyy läheltä, mutta ihan mihin vaan komeroon sitä ei voi sulloa: esityslista kertoo selvästi, millaisia vaatimuksia neuvolankin tiloille on ja työntekijöille on ilman muuta taattava asialliset olot.

Hyvinvointialueen vinkkelistä on tietysti tarkoituksenmukaista sovitella yksiin neliöihin mahdollisimman paljon toimintoja: sen tarkoituksenahan on päästä eroon ylimääräisiksi katsotuista vuokratiloista. Neuvolan käyttämän rakennuksen vuokrasopimus päättyy kesällä. Palvelulle itselleen tämä tietää ainakin jatkoaikaa: terveysaseman talon vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi.

Jaa artikkeli: