Skip to main content

”Nainen on huomista rakentava aktiivinen toimija”

Veteraanipäivän vietto alkaa Perniössä kunniakäynnillä sotaan lähteneiden muistomerkillä. Kansallisen veteraanipäivän juhlassa Perniön seurakuntatalossa lauantaina puhunut Tuula Keskitalo nosti esiin sota-ajoista kertovista juhlapuheista usein puuttuvat naiset. 
Salon Seudun Lottaperinne ry:n puheenjohtajana toimiva Keskitalo painotti naisten roolia sodista selviämisessä.
– Suomen nainen on kautta vuosikymmenten pystynyt toimimaan poikkeusoloissa omille taidoilleen sopivissa huoltotehtävissä vapauttaen niistä sotilaita varsinaisiin sotilastehtäviin. Naiset ruokkivat ja vaatettivat sotilaat valaen heihin uskoa ja toivoa paremmista ajoista. Heidän tehtäviinsä sisältyi ilmavalvontaa, joka auttoi siviilejä suojautumaan ja sotilaita valmistautumaan edes hetkisen aiemmin. Naiset hoitivat riittävää perusarkea ja taipuivat välttämättömimpien asioiden hoitoon pelon ja ahdistuksen hetkinä, niin että haavoittuneet saivat hoidon, kaatuneet kunniallisen valmistelun lepoon kotiseurakunnan multiin ja omaiset tuen ja lohdun. 

Salon Seudun Lottaperinne ry on perustettu vuonna 2001. Yhdistys kerää ja ylläpitää Lotta Svärd – järjestön historiaa. Keskitalo korosti yhdistyksen tavoitteena olevan nimenomaan oikean tiedon levittäminen lotista. Hänen mukaansa Väinö Linnan vuonna 1954 ilmestynyt Tuntematon sotilas antoi ihmisille lotista väärän käsityksen, vaikka kyseessä olikin fiktiivinen romaani.
– Erityisesti rintamalottien maine tahriintui. Lähes puoli vuosisataa naisten panosta jälleenrakentamisessa aliarvostettiin ja halventavan kirjoittelun kohteeksi joutui myös naisten vapaaehtoinen maanpuolustustyö. Vasta 1990-luvun alussa tapahtui kokonaisvaltainen maineenpalautus, minkä jälkeen tietoisuus lottien tekemästä arvokkaasta työstä on lisääntynyt.

Jaa artikkeli: