Skip to main content

Myönteiset asenteet

Kiskon Kärkelään avattavasta alaikäisten turvapaikanhakijoiden asumisyksiköstä järjestettiin tiistaina keskustelutilaisuus, jonka tunnelma oli ehkä monelle yllätys.

Kun useimmat tietävät, miten monenlaisia reaktioita Halikkoon avattu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on herättänyt, moni oletti varmasti, että Kiskossakin kuullaan kritiikkiä ja huolestuneita äänenpainoja. Ne olivat kuitenkin selkeästi vähemmistössä; pääosin tunnelma oli varovaisen myönteinen ja vastaanottavainen. Tulijoita haluttiin auttaa ja helpottaa sopeutumisessa.

Tiistaina jälkipuheita käytäessä joku tuumi toki sitäkin, että kovimmat kriitikot eivät olleet Kiskolan tilaisuuteen paikalle saapuneet.
Sopii kysyä, miksi eivät: jos moitteita tai avoimia kysymyksiä on, mikä olisi parempi paikka ne tuoda julki kuin tilaisuus, jossa toiminnan järjestäjät ovat vastaamassa. Sosiaalisessa mediassa möykkääminen ei aja samaa asiaa.

Ehkä osaltaan asiaa helpottaa se, että tulijat ovat alaikäisiä. Kiskossa on myös vanhastaan totuttu siihen, että Kärkelän asukkaat ovat avuntarvitsijoita: aikaisemmin Kärkelässä hoidettiin huumekuntoutujia. Ainakaan tiistaina ei kuultu puheenvuoroja, joissa tätä toimintaa olisi muisteltu pahalla.

Tässä vaiheessa on turha veikkailla, miten keskuksen arki lähtee kulkemaan. Lähtökohtaisesti tuntu on tiistain perusteella se, että toiminta Kiskossa alkaa oikealla jalalla.
Toiminnanjohtaja Timo Lemmetyinen otti esiin heti tilaisuuden aluksi yhden luvun; asumisyksikön myötä Kiskoon tulee 17 uutta työpaikkaa. Maalaispitäjän mittakaavassa luku on iso ja uutinen hyvä.
Myönteinen asenne toimintaa kohtaan lähtee silti muualta.

Jaa artikkeli: