Skip to main content

Museon juhlanäyttely kertoo Perniön muuttuneista kasvoista

Mitäpä teki matkamies pysähtyessään Perniöön vuonna 1930?  Pienoismalli on enää pientä viimeistelyä vaillle: Osuuskauppa tarvitsee raput ja tien halkeama hiekoitetaan umpeen. Kuva Marco Planting.
No, istahti esimerkiksi kahvila Astraan silloisen Turuntien varrelle.  Tilasi läheisten  Kalskeen leipomon pullan ja Grönroosin limonaditehtaan makoisan juoman. Ja otti vierestä matkustajakodista huoneen yöksi.  Ennen nukkumaanmenoa saattoi vielä vilkaista Tammelinin liiketalon kulman suuresta kellosta, pitkäänkö tuli valvottua.

Ajatusleikki voisi olla täyttä totta.

Perniön museo täyttää kahdeksankymmentä vuotta ja juhlanäyttelyyn pääsee tutustumaan ensi kertaa tulevana lauantaina.

Näyttelyn itseoikeutettu keskipiste on nelimetrinen pienoismalli Perniön Pesästä.  Malli kertoo kylän muuttumisesta. Paljon on poissa, paljon uutta mutta jotain tuttuakin maisemassa on.
Oheisnäyttelyyn on koottu vanhoja valokuvia, esineitä ja tietoa siitä, mitä raitin varren lukuisissa taloissa museon valmistumisen aikaan, vuonna 1930 puuhattiin.   Kahvila ja matkustakakoti ovat osa kuvaa.

– Jos joku sanoo, että kylä ei ole muuttunut, niin aika lyhyttä aikaväliä silloin katsotaan, myhäilee Perniön kotiseutuyhdistyksen Antero Peijonen.

Koko juttu painetussalehdessä. Pienoismalliin ja näyttelyyn  pääsee tutustumaan  Perniön museossa lauantaina kello 12-15. Vuosijuhla alkaa lukiossa kello 15.30.

Jaa artikkeli: