Skip to main content

Muovikassi kuin pala taidenäyttelyä

Muovikassit ovat vuosikymmenien aikana taittuneet monenlaisten kuvien ja tekstien painatusalustoiksi, kertoo Timo Lapila.  Perniön kunnantaloon esille tulee taidekasseja ja mukana on paitsi maalarien, myös kuvittajien töitä.  Hans de Beerin Pikku jääkarhusta kertovan kirjan kansi päätyi kassiin, samoin Peppi Pitkätossun juhlavuosi.  Pepin piirsi Ingrdid Vang Nyman.Maailman ehkä tunnetuin maalaus Mona Lisa on kohta nähtävänä Perniön kunnantalossa. Ei se alkuperäinen tietenkään, vaan muovikassin kylkeen painettu kuva maalauksesta.

Kunnantalon kahvilassa vaihtuu näyttely, ja sunnuntaista alkaen esillä on Timo Lapilan muovikassikokoelmaan perustuva ”Sorry, Leonardo”.
Lapila tunnetaan muovikassimuseosta ja kymmenientuhansien kassien kokoelmasta.
-Taidegalleriaan tuodaan nyt tietysti taidetta, Lapila myhäilee.

Niinpä näytille tulee kolmisenkymmentä kassia, joita koristavat Da Vincin lisäksi muun muassa van Goghin tai Gallen-Kallelan maalaukset. Lisäksi on nimekkäiden, kirjoistaankin tuttujen kuvittajien töillä varustettuja kasseja.
–On Camilla Mickwitziä, Pekka Aarniota, Mauri Kunnasta, Lapila luettelee.

Yhtä lailla kokoelmasta olisi voinut koota näyttelyn melkein minkä vaan teeman ympärille.
–Apteekkiteemaa tai autoliikkeiden kasseja tai vanhoja Perniö-kasseja, Lapila makustelee.

Varsinaisesti kuvakassien aika alkoi 1970-luvulla, jolloin painotekniikan kehitys salli entistä näyttävämpien kassien painamisen. Mielenkiintoinen sivujuoni ovat tanskalaisen Irma-kauppaketjun kassit, joihin painatettiin nuorten taiteilijoiden teoksia.
–Annettiin heille näkyvyyttä, tähdentää Lapila.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: