Skip to main content

Muoti salamoi Pyynpivossa

Taiteilijatalo Pyynpivosta voi löytää kesän ajan muun muassa Marimekon pitkäaikaisen johtajan Kirsti Paakkasen, muusikko Lauri Tähkän ja tekstiili– ja vaatesuunnittelija Vuokko Nurmesniemen. Konkreettisesti heitä ei välttämättä paikalla tapaa, vaan heitä voi ihailla valokuvaaja Kira Gluschkoffin valokuvissa.

Gluschkoffin ja Kaija Rosman yhteisnäyttely Lightnings – Salamointia  avaa kurkistusikkunan estetiikan ja muodin maailmaan. Gluschkoff on muotikuvaaja, joka on kuvannut muodin saralla lähes kaiken mitä Suomessa voi tehdä. Kotimaisista muotilehdistä hän on tehnyt töitä ainakin Gloriaan, Oliviaan, Trendi–lehteen, Cosopolitaniin ja Elleen.  Maailmallakin hän on työskennellyt, muun muassa Pariisissa ja New Yorkissa.

Kaija Rosma (vas.) kutsui pitkäaikaisen työparinsa Kira Gluschkoffin pitämään näyttelyn Pyynpivoon.

Gluschkoffin tie muotikuvaajaksi kulki kahta eri reittiä. Hänen ollessaan 15–vuotias, tapahtui jotain, joka antoi alkusysäyksen hänen tulevalle valokuvaajan uralleen. Gluschkoffin vanhemmat tekivät tutkimusmatkoja Siperiaan, kuvaamaan alkuperäiskansoja. Mukana kulkenut tytär ikuisti matkoja reportaasin muotoon. Kuvat kiinnostivat maailmalla ja niitä myytiin heti useisiin kansainvälisiin julkaisuihin. Se herätti nuoren tytön kiinnostuksen valokuvaukseen.
– Vasta 21–vuotiaana kuitenkin päätin, että minusta tulee valokuvaaja ja muotikuvaaja, Gluschkoff muistelee.

Toinen reitti sai alkunsa kameran toiselta puolelta.
– Olen tehnyt mallintöitä aikaisemmin. Sitä kautta ymmärsin, että tällainen ammattiryhmä on olemassa.
– Silloin kun aloitin, niin ei ollut mitenkään normaalia, että nainen on muotikuvaaja. 99 prosenttia oli mieskuvaajia. Nyt suhde on suunnilleen tasapainossa. Suomessa ja on paljon hyviä naiskuvaajia.

Lightnings – Salamointia Taiteilijatalo Pyynpivossa 2.7. – 7.8.2011, to-su klo 12-18.

Lue koko juttu kokonaisuudessaan uusimmasta Perniönseudun Lehdestä!

Jaa artikkeli: