Skip to main content

Mitä puheet söivät

Koko alkuvuoden ajan on kotimaan iso puheenaihe ollut hoitajien palkkakiista.
Maanantaina tämä riita päättyi sopuun, kun hoitajaliitot ja työnantajapuoli hyväksyivät valtakunnansovittelijan esityksen.

Tuoreeltaan osapuolten kommentit tosin olivat niin toisistaan poikkeavia, että satunnainen uutisten seuraaja sai kysyä itseltään, mistä itse asiassa oli sovittu.
Hoitajaliittojen, Tehyn ja Superin, näkemys itse palkka-asiasta on selvä: niiden mukaan palkat nousevat viidessä vuodessa yhteensä 17 prosenttia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sairaanhoitajan keskipalkan nousevan lähimpien kolmen vuoden aikana noin 560 euroa.
Työnantajan näkemys taas oli, että osa korotuksesta on palkkojen harmonisointia, joka tulee tehtäväksi, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Joka tapauksessa palkat nousevat ja tätä tarvitaan: ne eivät ole olleet linjassa työn vaativuuteen nähden eivätkä ainakaan alalle houkutteleva tekijä. Lupaus palkkojen noususta voisi jo houkutin ollakin, mutta söikö vetovoimaa se, miten kehno kuva alasta monessa mediassa on vuoden aikana ehditty maalata.

Seuraavaksi pitäisi taas yrittää kertoa, mitä muuta hyvää työssä on kuin entistä parempi palkka.
Joku voisi kyynisesti ajatella, että ainakaan hoitotyö ei lopu kesken – mutta tuskin pelkkä tieto varmasta ja entistä leveämmästä leivästä yksin riittää.

Jaa artikkeli: