Skip to main content

Millä muulla lämmitetään kuin öljyllä

Alkuviikolla saimme lukea ylikansallisen öljy-yhtiö Shellin suunnitelmista vetäytyä Suomesta.
Nykykehitystä seuratessa tämä ei yllätä. Omistus keskittyy yhä harvempiin käsiin. Kuluttajan kannalta huolestuttavinta lienee se, että omistuksen keskittyessä kilpailu vähenee ja hinnat nousevat.

Jo nyt on esitetty huolestuneita mielipiteitä siitä, että esimerkiksi lämmitysöljyn hinta voi kohota entisestään.
Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla se tärkein huolenaihe.  Kohoava hinta voi päinvastoin kääntyä myönteiseksi muutokseksi, jos se innostaa omakotiasukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä muuhun kuin öljyperusteiseen.   Maalämpö, uusiutuvat energialähteet ja kaukolämpö ovat ympäristönäkökulmasta ajatellen melko tavalla polttoöljyä ja parempia ja pidemmän päälle myös edullisempia, jos hinnat kohoavat.

Tähän aikaan vuodesta on tietysti oikea aika miettiä ja  harkita järjestelmän uusimista, lämmityskausi kun alkaa olla ohi. Unohdetaan tässä kohdassa ison öljy-yhtiön vaikutus ja hoidetaan tupaan lämpöä itse, ehkä jopa paikallisia työllistäen.
Valtiovalta on pitänyt huolen jätevesiasioiden hoitamisesta kuntoon haja-asutusalueilla. Olisiko tässä vuoden 2014 jälkeen seuraava, mihin tartutaan. Kiinteistökohtaisesti ei lämmitysasiaa liene tarpeen hoitaa vastakaan, mutta kuten esim. kyläkohtaisilla puhdistamoilla, miksei myös kyläkohtaisilla lämpökeskuksilla, voida vähentää riippuvuutta öljystä.  Suoran sähkölämmityksen aiheuttamista kulutuspiikeistä pitäisi tietystikin myös päästä eroon.  Virran kulutusta pitäisi pyrkiä laskemaan, vaikka toisaalla kysyntään uusien ydinvoimaloiden avulla yritetäänkin vastata.   Mieluummin pitäisi pyrkiä joka taholla tekemään nämä laitokset tarpeettomiksi, vaikka kotitalousten osuus kulutuskakusta lieneekin vähäinen.

Uusiutuvaa energiaa

Harras tunnelma

Perniön seurakunta järjesti keskiviikkona pääsiäisvaelluksen seurakuntatalossa. Myöhästyin vähän, mutta Stiinan ystävällisellä avustuksella pääsin vaelluksen mukaan. Kannatti mennä. Tunnelma harras, mieleen painuva viehättävine pikku-enkeleineen. Kiitos seurakunnalle upeasta esityksestä.

Markku Lupajantieltä
Jaa artikkeli: