Skip to main content

Miljoonien heittojen Sami Högström lunasti paikan darts-maajoukkueessa

Sami Högströmillä on harjoitustilat piharakennuksessaan.

Naps, naps, naps.  Tikat osuvat tauluun varmuudella.  Montako miljoonaa heittoa Sami Högströmillä on takana, sitä ei tiedä mies itsekään.   Högströmin kotona oleviin tauluihin tuli viime vuonna 144 000 heittoa, sen päälle tulivat harjoitusheitot ulkona ja kisatilanteet.

Suoritusvarmuus ja tekemisen taso vakuuttivat myös lajiliiton.  Perniössä asuva Högström on valittu darts-maajoukkueeseen ja tieto siitä oli tiputtaa miehen tuoliltaan.

–Se oli vähän kuin olisi yrittänyt pitää lottovoittoa salassa, Högström naurahtaa.

Häntä voisi kutsua lajin konkariksi:  ensikosketuksensa dartsiin tuolloin 14-vuotias koululainen sai kotikaupunginsa Hangon Kesoil-huoltoasemalla.  Darts alkoi saavuttaa suosiota Suomessa juuri 1990-luvun alussa ja parhaillaan suosio vaikuttaisi taas kasvavan, Högström näkee.

Hän on parhaillaan Suomen dartsliiton rankinglistan sijalla 44.   Suorittamisen varmuudesta kertoo enemmän tuloksiin pohjaava tasoituslista, jolla Högström on sijalla kahdeksan.

–Suuri läpimurto on vielä tekemättä, kun ei ole SM-kultaa, mutta liitossa on katsottu, että tekeminen on nousujohteista, hän pohtii syitä maajoukkuepaikalleen.

Viime vuonna sijoitus SM-sarjassa oli kolmas.  Högström edustaa hankolaista Gröna DC:ta, jota hän oli aikanaan perustamassa.  Isompien seurojen kutsu ei ole toistaiseksi houkutellut, vaikka niiden kautta tuleva taloudellinen liikkumavara olisi iso tekijä.

–Nythän se on äkkiä viisisataa euroa sileäksi, kun teet yhden kisaviikonlopun.

Ensi viikonloppuna kisataan SM-sarjaa, sitä seuraavana PDC B&N Pro Touria Latviassa.   Pohjimmiltaan kisoissa on aina kyse samasta: saada tikkoja tauluun niin, että tulos on tavoiteltu.  Esimerkiksi yleisimmässä 501-pelissä taulun sektorin antamat pistemäärät vähentävät pisteitä 501:sta ja tavoitteena on päästä nollaan.  Tämän voi tehdä monella tavalla, vähimmillään yhdeksällä tikalla.

–Muistan kyllä, että se oli joskus ihan mahdoton tavoite. Vuonna 2016 sain sen menemään ensimmäistä kertaa, ja olo oli sen jälkeen ihan tyhjä, Högström muistelee.

Hän toteaa, että menestys riippuu viime kädessä siitä, mitä tapahtuu korvien välissä:  parasta on, jos ei ajattele kisatilanteessa liikaa eikä ainakaan aliarvioi vastustajaansa.

Koko juttu 7.2. painetussa ja digilehdessä

Jaa artikkeli: