Skip to main content

Mikko Komulainen perää kuntiin liike-elämän ajattelua

Perniössä ylioppilaaksi tuloon saakka koulunsa käynyt Mikko Komulainen väitteli marraskuussa hallintotieteiden tohtoriksi aiheenaan kuntien palveluiden ulkoistaminen. 

Nykyään Kouvolan kaupungin peruspalveluiden tuotantopäällikkönä työskentelevä Komulainen on päässyt soveltamaan teorioita myös käytännössä.
– Kun olin Askolan kunnanjohtajana, niin ulkoistimme koko teknisen puolen yksityiselle yritykselle. Kunta säästi siinä noin 5–10 prosenttia edeltävän vuoden teknisen puolen menoista. Lisäksi kuntalaiset saivat parempaa palvelua. Yritykset pystyvät palvelemaan paremmin esimerkiksi viikonloppuisin kuin kunnan omat työntekijät, selvittää Komulainen.

Askolassa on tehty myös muissa palveluissa ulkoistuksia, jotka onnistuivat Komulaisen mukaan hyvin.

Mikään ulkoistamisen ehdoton puolestapuhuja Komulainen ei kuitenkaan ole. Hänen mielestään kunnan tulisi löytää joustavia käytäntöjä, jossa palvelun ulkoistaminen olisi tasaveroinen vaihtoehto palvelun itse tuottamisen kanssa.
– Kuntiin tarvitaan lisää elinkeinoelämän ajattelutyyliä. Pitäisi löytää edullinen, mutta kuitenkin toimiva vaihtoehto. Mutta lakisääteisiä peruspalveluja on ainakin osaksi hyvä säilyttää myös kunnan omana toimintana. Myös palvelujen sisäistämiset ovat mahdollisia.

Kuntien rakenteet ja ajatusmallit tahtovat kuitenkin olla jäykkiä muutoksille. Tehdään niin kuin on aina tehty, eikä huomata ympärillä olevia mahdollisuuksia, miettii Komulainen.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: