Skip to main content

Mikä houkuttaa tekijöitä

Salosta on totuttu viime vuosina lukemaan otsikoita, joissa ennemminkin harmitellaan työttömyyttä kuin valitellaan työvoimapulaa.  Toki niitäkin uutisia elektroniikkateollisuuden voiman vuosina oli.Koko totuus ei ole tämäkään. Kaupunginjohtaja Lauri Inna totesi muun muassa talousarviota esitellessään, että töitä olisi, tulijoita ei niinkään.

Eteläisessä Salossa soi sama sävel ja ennen muuta pienessä pulassa ovat metallialan yritykset. Viime viikon lehdessä Teijon telakasta kertonut uutinen totesi, että työtä on, mutta työntekijöitä ei.  Tällä viikolla samaa sanovat paikallisista yrityksistä Automäkisen ja Teijo-Talot Oy:n vetäjät. Metalli- tai rakennusalan osaajia ei yritysten kokemuksen mukaan kasva joka oksalla ja esimerkiksi metallipuolella ottajia on maakunnassa muitakin.  

Tuskin yhtä toimivaa lääkettä pulmaan onkaan.  Alan koulutusta ei tarvitse etsiä kaukaa, mutta koulutus yksin ei riitä, jos tunneillekaan ei ole tulijoita.  Yhtä lailla lienee pelkällä palkalla turha markkinoida, jos alalla ei muuten ole houkutusvoimaa.Ehkä perinteisiksi mielletyistä rakentamisen töistä pitäisi ensiksi riisua pois vähäkin mielikuva perinteisyydestä saati käsitys raskaasta ja yksitoikkoisesta tehdasarjesta.  Raskasta työ voi ollakin, yksitoikkoista sen ei lainkaan välttämättä tarvitse olla. Esimerkiksi telakalla harvoin seuraa samanlainen projekti toistaan ja pitkälle erikoistuneita ovat muutkin alan yritykset alueella. 

Se on sitä usein puhuttua osaamista ja vahinko on, jos se pääsee valumaan hukkaan. 

Jaa artikkeli: