Skip to main content

Mielimaut verissä

Tervepä terve.
Toimituksen lounaiskonditorian viikkopaakelsi syödään tässä seuraavaksi.
***
Sellainenkin tutkimustulos näet uutisoitiin, että ylipainossa voi olla geeneillä luultua suurempi osuus.  Perimä säätelee dosentti Harri Silventoisen mukaan muun muassa sitä, millaisesta ruoasta ihminen pitää tai miltä urheilu tuntuu.

Tämä tietysti avaa takaportin oloonsa tyytyväisille hiukan pulleille. Tähän asti perimällä on voinut perustella luonnevikansa pihiydestä karsastukseen ja r-viasta pyromaniaan ja kurjilla kotioloilla on selittynyt loput.  Nyt siitä on tutkittua tietoa, että pyöreytensä saa lisätä listalle.
Tietysti samainen tutkimus antaa lyömäaseen rasvaprosentin tarkkailun nimiin vannoville puhdasotsille.   Joku ilkeä voisi niputtaa ylipainon perinnöllisten sairauksien joukkoon.

No, tutkimatta on vielä sekin, paljonko muilla kotioloilla sitten on vaikutusta siihen että ylipainoa ei tule.  Alkaako esimerkiksi sohvaperunavanhempien lapsi ihan kiusan päälle syödä ihmisiksi ja harrastaa kuntoilua tai päinvastoin.

Tietenkään tähän asiaan ei kannattaisi sotkea sellaista käsitettä kuin hyvä ruoka. Kunnolla ja hyvin syöminen harvemmin tekee kenestäkään paksua.  Kyse on jostain muusta.
***
Toinenkin viikon  tilastouutinen voi liittyä tähän.  Poliisiammattikorkeakoulun kyselyssä selvisi, että joka viides vanhempi sallii korvapuustin antamisen lapselle.
***
Muuhun kuin syömiseen liittyy uusi ministeriöiden, Trafin ja poliisin kampanja jonka teemana on ”Turvallisesti pikkujouluihin ja niistä pois”.

Sitten ei puutu kuin kampanja siitä, miten sen muutaman tunnin pikkujouluttelunkin ajan selviäisi ilman ruumiinvammoja.
***
Terveysasiat olivat tapetilla myös Salon valtuustossa maanantaina. Kaiken ohessa hankittiin kolme hammashoitoyksikköä.  Nykytekniikka on tullut hammashoitokalustoon ihan samoin kuin esimerkiksi nykyautoihin:  käyttöikä lyhenee aina vaan ja molempien kanssa saa olla välillä monttu auki.
***
Vaihtoehto tietysti on perustaa hammashoitolan sijaan kunnallisia grillikioskeja.  Pikkujouluaikaan moni on juuri nakkiputkalla päässyt eroon vihoittelevista hampaista.
***
Puolustusvoimissa kuljettajakoulutus on todella tuottanut tulosta.  Ajelin eräänä päivänä maastokuorma-autojen marssirivistön perässä ja osaston vauhti ei juuri hiipunut ylämäessä.

Jotain on opittu. Aiemminhan pohjanmaalaiset kuskit intissä tunsi siitä, etteivät nämä osanneet vaihtaa pienemmälle ylämäessä.

Ymmärtäähän tuon, eivät olleet koskaan nähneet sellaista.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: