Skip to main content

Meren jäälle ei vielä ole asiaa

Särkisalon Ulkoluotoon ajettaessa meressä näkyy olevan jääkansi päällä, mutta sen paksuuteen ei vielä ole luottamista.

Eteläisen Salon meren rannoilta löytyy jäätä, mutta paikoin jäiden päällä on paksukin kerros lunta.  Puhdas lumi, pakkanen ja auringonpaiste luovat vaikutelman vanhasta kunnon talvesta, vaikka todellisuus on toista.
– Rannoilla voi olla kohtia, jossa on hyvinkin paksua jäätä, mutta lumi jään päällä on aina riski. Nyt ohuille jäille on satanut lunta ja sitä on tulossa vielä viikonlopun aikana lisää. Lumi eristää ja saattaa painaa jäätä niin, että vettä tulee jäälle. Tällainen jää ei ole kestävää, Ilmatieteenlaitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio varoittaa.

Lounaisen kulman kapeat lahdet ovat saaneet jonkinlaisen jääpeiton, mutta ulkosaaristo on edelleen sula. Lounaanpuoleiset tuulet tuovat pohjoiselta Itämereltä lämpimämpää vettä, joka vaikuttaa jäätilanteeseen.
– Myös vedenkorkeus vaikuttaa jäätilanteeseen. Se saa veden liikkumaan kapeissakin salmissa ja syö jo valmiiksi ohuita jäitä. Tulevana viikonloppuna vesi laskee 20 senttiä, joten jäät eivät tässä lähiaikoina hirmuisesti vahvistu.

– Salosta Kemiönsaareen molemmat haarat ovat jäässä ja Kemiönsaaren kapeat sisälahdet ovat myös jäässä, mutta jääpeite ei ulotu hirveän kauas. Padvan kärjessä näyttää olevan jäätä, mutta esimerkiksi Mathildedalin ja Teijon kohdalla jäät näyttävät ohuelta.

Jaa artikkeli: