Skip to main content

Melassuon puolesta päätyyn asti

Juhani Vuorisalo (vas) kertoi maanantaina muun muassa lintuhavainnoistaan, joita hänellä on Melassuolta vuosikymmenien ajalta. Lähinnä ovat kuulolla Staffan Söderlund, Paula Lönnemo ja Karin-Astrid Söderlund. Penkillä istuvat Eeva-Stiina Lönnemo ja Antero Peijonen.

Perniön Melassuolla raikui maanantaiaamuna tuttu sävelmä, mutta uusin sanoin.  Kuusipuusta lauletaan jouluisin; nyt Karin-Astrid Söderlundin teksti kertoi muun muassa: ”Oi Melassuo, oi Melassuo, sä aarre olet meille” .

Koolla oli pieni joukko suon tulevaisuudesta huolestuneita kansalaisia.

Energiayhtiö Pohjan Voima on kaavaillut Melassuolle aurinkopaneeleja noin 60 hehtaarin alueelle. Hanke käynnistyi vuonna 2022. Saman vuoden joulukuussa Salon rakennus- ja ympäristölautakunta totesi, että rakentamisaikaisten vesistö- ja muiden päästöjen vuoksi hanketta ei voi pitää tarkoituksenmukaisena ja edellyttää vesilain mukaista lupaa.

Karin-Astrid Söderlundin mies Staffan Söderlund on muun muassa mielipidekirjoituksin ja videoin tuonut julki omaa huoltaan aihesta. Maanantaina Söderlundin käynnistämä nettiadressi oli kerännyt lähes 200 nimeä.

Tavoitteena on saattaa tietoa suon luontoarvoista niin seurakunnan luottamushenkilöiden kuin kaupunkilaistenkin suuntaan.
–Tämä on meidän keinomme tehdä tätä työtä, sanoo Paula Lönnemo.

Pohjan voima totesi viime vuonna Perniönseudun Lehdessä, että hanke pysyy sen puolelta vireillä. Tarkoituksena on, että yhtiö vuokraisi maan Salon seurakunnalta. Kirkkoneuvosto on valtuuttanut viranhaltijat allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, kunhan ympäristövaikutukset on tutkittu ja ne mahdollistavat rakentamisen.

Staffan Söderlund on krititisoinut suunnitelmia aiemminkin. Hän toteaa, että päätös pitäisi käyttää valtuuston kautta ja viedä tuomiokapitulin käsittelyyn.

Luontoarvoista on kantanut huolta aiemmin muun muassa Ely-keskus,
Eeva-Stiina Lönnemo toteaa, että kritiikin voi nähdä Nimby-ilmiönä, mutta toisinkin. Nimby on lyhenne sanoista ”Not in my backyard”, millä viitataan siihen, että monenlaista muutosta vastustetaan, jos sitä on tulossa lähelle omaa kotia.
–Ainahan kohteet ovat jonkun takapihalla, mutta tällä suolla on muitakin arvoja, Lönnemo toteaa.

‘Koko juttu 8.2. lehdessä. 

Jaa artikkeli: