Skip to main content

Matildan historiasta kerrotaan ruukkipolulla

Matildan kylällä olisi tarjota rikas, värikästä historiaa täynnä oleva menneisyys. Turistit ja nuoremman polven asukkaat harvemmin vain siitä tietävät.
Parin vuoden sisällä asiaan on luvassa parannusta, sillä Meri-Teijo Makasiinit –kulttuuriyhdistyksen Kulttuurivalimo –hanke on käynnistymässä.
Yksi hankkeen tavoitteista on luoda Matildan pääraitin tuntumaan ns. ruukkipolku, joka kertoisi kyltein rakennusten historiasta.
– Monet täällä kulkevat ovat kyselleet meiltäkin, missä käytössä rakennukset ovat aikaisemmin olleet. Heille on voinut antaa vain muistinvaraista tietoa, sanoo hankkeen projektipäälliköksi valittu Krista Gustafsson.
Ajatuksissa on tarjota tietoa ainakin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Harkinnassa on myös venäjän kieli, sillä alueella käy paljon venäläisiä.
– Kyselemme nyt aluksi kiinteistönomistajilta, sopisiko heidän rakennuksistaan kertoa ruukkipolulla. Kenenkään kotipihalle emme ole tulossa, vakuuttaa Gustafsson.
Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 90.000 euroa. Rahoituksesta noin 70 prosenttia tulee Ykkösakseli ry:n kautta Leader-rahoituksesta.
Matildassa on ohjelmassa myös  konenäyttelyn laajentaminen. Jo pienimuotoisena esillä ollutta näyttelyä Teijon tehtailla valmistetuista laitteista aiotaan nyt laajentaa. Samalla näyttelykoneille luodaan perusteelliset infotekstit sekä valmistetaan näyttelyluettelo.
– Ruukkipolkukin saattaisi ehtiä jo ensi kesäksi. Sen sijaan hankkeeseen liittyvä kulttuuritapahtumaa ei ole ehkä vielä ensi vuonna. Vuosi 2011 voisi ollakin parempi, sen saisi nivottua kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, arvelee Gustafsson.

Lue lisää Perniönseudun Lehdestä

Jaa artikkeli: