Skip to main content

Mathildedalin avuliaan Topin tarina antoi aiheen elokuvaan

Pentti Niemi (oik) ja Hannu Brusila näyttävät, miten elokuva leikkauspöydällä syntyy. Ruudulta katselee päähenkilö, Toivo Forsbom.Kamera panoroi talvista Mathildedalia.   Seuraavassa kuvassa on edelleen talvi ja kameran edestä ajaa tummatukkainen mies pyörällä, ilman paitaa ja jalassaan vain shortsit. 

Takavuosina tämä näky oli totta; yksi kylän persoonia oli Toivo Forsbom, Topina tunnettu.  Yksitoista vuotta sitten menehtyneen miehen tarinasta on nyt tehty lyhytelokuva Matildan Mambo.   Elokuva syntyi osana Uneton 48 Docs 2019 – lyhytelokuvakilpailua.
Sen on ohjannut halikkolainen Uolevi Nurmi, joka myös dramatisoiduissa kohtauksissa esittää Forsbomia. Tuotantoryhmä on paikallinen: kuvaus ja leikkaus ja äänitys ovat olleet Teijolla asuvan Pentti Niemen ja salolaisen Marko Ekströmin käsissä ja käsikirjoituksen laati perniöläinen Hannu Brusila.

Uneton 48 -kilpailussa tekijöille annetaan elokuvan teema kilpailuviikon perjantain illalla. Tämän jälkeen on 48 tuntia aikaa saattaa elokuva esityskuntoon ja toimittaa se järjestäjille. Topin tarina oli ollut Brusilan ja Niemen mielessä jo aiemmin ja se sopi ottaa käyttöön, kun teemaksi arvottiin ”muutos”.   

 Kun elokuva on valmis, miettivät miehet muutosta ja sitä, mikä muuttui.  Topi itse ainakin: hänet tunnettiin siitä, että hän kulki ympäri vuoden pääsääntöisesti vain shortsit jalassa. Erään näkemyksen mukaan Topi oli itse järkeillyt, että jos kerran kasvojen iho kestää kylmää, miksei iho muuallakin. 
 –Se oli ilman muuta yksi muutokseen liittyvä kysymys. Mikä saa miehen heittämään vaatteet päältään, Niemi puntaroi. Mambo oli Topin lempinimiä. 

Vaatimattomasti elänyt, pyörällä ja potkukelkalla liikkunut Topi ansaitsi kyläläisten arvostuksen muun muassa auttamalla vanhuksia.
 –Näinä aikoina Topia kannattaa muistaa. Hän auttoi todella paljon ja pyytettömästi, sanoo Uolevi Nurmi.

 Yhtä lailla muuttui kylä Topin ansiosta ja myös hänen poistuttuaan. Elokuvaan haastateltiin mathildedalilaisia Juha Heinosta, Esko Alvetta ja Markku Söderströmiä.  Miehet puhuvat Forsbomin avuliaisuudesta, raittiista elämästä ja myöntävät, että kylään jäi tietty tyhjiö miehen menehdyttyä.  

Elokuva löytyy Youtubesta ja sitä esitetään la 16.2. ja su 17.2. Esitykset alkavat klo 12 ja ne jatkuvat klo 16 asti tasatunnein. 

Koko jutun voit lukea painetusta lehdestä. 

Jaa artikkeli: