Skip to main content

Marjoja poimimaan!

 

Paras mustikanpoiminta-aika on alkamassa näinä päivinä. Poimijoiden riittävyydestä on keskusteltu paljon etenkin marjoja käyttävän teollisuuden näkökulmasta: pääsevätkö thaimaalaiset poimijat tänä kesänä Suomeen ja riittääkö teollisuudelle kotimaisia marjoja enää ollenkaan? Nousevatko marjatuotteiden hinnat, jos kotimaista marjaa ei enää saada tarpeeksi?

Täällä maaseudulla matka metsään on useimmille lyhyt – monilla vain lyhyen kävelymatkan mittainen. Jos keho suinkin kestää ja pakastin vetää, niin marjoista saa mainiota syötävää koko vuodeksi. Ravitsevaa ruokaa saa suoraan metsästä ilmaiseksi. Jos taas on paljon aikaa ja vähän rahaa, niin marjanpoiminnalla voi myös ansaita verottomasti.

Parhaan hinnan saa yleensä myymällä suoraan niille, jotka eivät itse liikkumisvaikeuksien johdosta pääse metsään. Teollisuuden tulisi kuitenkin maksaa poimijoille enemmän, jos kotimaisen marjan tarjonta kerran on pienentynyt ulkomaisten poimijoiden puutteen vuoksi. Kotimaisten poimijoiden ei voida olettaa poimivan marjoja vieraille puoli-ilmaiseksi. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on yleensä määrännyt hinnan, miksi nyt olisi toisin?

Metsiin jää joka vuosi valtava määrä poimimattomia luonnonmarjoja. Nämä kannattaa kerätä pois, on loppukäyttäjä sitten kuka tahansa. Metsään siis ja tuoreita mustikoita poimimaan!

Jaa artikkeli: