Skip to main content

Marine Alutech teki partioveneistä miljoonakaupat Kreikkaan

Marine Alutech Oy Ab:n toimitusjohtaja
Niko Haro ja Kreikan merenkulku- ja saaristoministeri Christos Stylianides allekirjoittivat sopimuksen venetilauksesta.

Teijolla viranomaisveneitä rakentava ja huoltava Marine Alutech toimittaa partioveneitä Kreikan rannikkovartiostolle. Yritys julkisti tiedot kaupoista perjantaiaamuna.

Yritys toimittaa ensi vaiheessa viisi Watercat 2000 Patrol -tyyppistä alusta ja tilaukseen sisältyy myös optio viidestä lisäveneestä. Kokonaisarvoltaan tilaus on 17 + 17 miljoonaa euroa; aluskohtainen hinta on näin 3,4 miljoonaa.

Alukset ovat 19,5 metrin pituisia ja niiden huippunopeus on yli 50 solmua.   Toimitusjohtaja Niko Haro toteaa alusten olevan pohjiltaan samoja kuin Tanskaan aiemmin toimitetut veneet, mutta kajuuttarakenteita muokataan tilaajan toiveiden mukaan.  Tiedote toteaa veneet varustettavan myös huippuluokan valvontatekniikalla.  Haro toteaa, että kyse on esimerkiksi kameroista ja pimeänäkösensoreista, jotka kuuluvat tämän luokan veneisiin nykyään oletuksena.
–Kymmenkunta vuotta sitten pimeänäkövarusteita alkoi tulla viranomaisveneisiin.  Se on vähän kuin ilmastointi, aikanaan se oli luksusta ja nyt standardi.  Laitetaso tietysti on noussut ja yksinkertaisimmat laitteet ovat jo aika edullisia, Haro toteaa.

Hankintaa rahoitetaan EU:n sisäisen turvallisuuden Frontex Agency Equipment -rahastosta.

Niko Haro kertoo, että ensimmäisten Kreikkaan lähtevien veneiden rakentaminen Teijolla alkaa jo ensi viikolla.  Tarkoituksena on rakentaa ensimmäiset viisi venettä ensi vuoden aikana.Toimitusjohtaja totesi kesällä, että myyntitavoitteet alkavat olla puolessa.  Tuolloin yritys kertoi toimittavansa Suomen merivoimille 17 Jurmo-luokan venettä.  Nyt julkistetun kaupan myötä tavoite alkaa olla tälle vuodelle täynnä, Haro sanoo.

Tämä tietää sitä, että yritys jatkaa rekrytointejaan:  ensi vuodelle tuotannon puolelle tarvittaneen kymmenkunta uutta työntekijää.   Haro kertoo, että vireillä on vielä tälle vuodelle kaksi muutakin tilausta;  neuvottelukumppanit ovat Euroopasta, muuta hän ei vielä voi paljastaa.  Tarkoituksena on saada sopimukset kiinni vielä tämän vuoden aikana.–Niiden hankkeiden toteuttaminen ajoittuisi vuodelle 2025, hän täsmentää.

Tilauskirjojen täyttymisen myötä ovat täyttyneet myös hallit ja Marine Alutech onkin joutunut vuokraamaan Teijolta vanhasta konepajasta lisätilaa pienempien veneiden rakentamista varten.
–Yritämme muuten mahtua nykyisiin tiloihin. Veneiden määrähän ei ole valtavasti kasvanut, mutta niiden koko on, Haro muistuttaa.

Lisätty toimitusjohtajan kommentit klo 10.50. 

Jaa artikkeli: