Skip to main content

Mariian borssissa maistuu kultainen syksy

Mariia Polivanchuk viimeisteli keiton tillillä ja smetanalla.

Kuvan perusteella voisi aavistella, että lautanen vie makumatkalle Italiaan: on punaista, vihreää ja valkoista.
Eipä vie, vaan jonkin verran lähemmäs, mutta vähintään yhtä herkulliselle reissulle.

Syksyn värit suomalaisessa luonnossa ovat monesti oranssin ja keltaisenkin sävyjä. Borssikeiton ukrainalainen kutsumanimi osuu maaliinsa hyvin.
–Kutsumme tätä myös kultaiseksi syksyksi, kertoo Mariia Polivanchuk.
–Siihen tulee kaikkea sitä, minkä maa antaa.

Ukrainasta Suomeen muuttanut kondiittori on ahertanut kesän kahvilayrittäjänä Perniön Lainamakasiinissa ja sittemmin Levolassa.
Nyt ei leivota, vaan annetaan keittiöalan ammattilaisen näyttää, miten syntyy erinomaisen ajankohtainen keitto, borssi, jonka aineista valtaosa kasvaa perniöläisittäin lähellä.

–Minulla on isoäidiltä saatu ohje ja miehen äidiltä saatu ohje ja vielä muuttelen sitä itse. Borssi maistuu joka kerta vähän erilaiselta.

Perunasta, porkkanasta, punajuuresta, sipulista, kaalista ja sianlihasta syntyvä keitto on ollut Ukrainassa juhlaruokaa;  nykyään se on monesti arkiateria ja tällöin lihan voi korvata esimerkiksi sienillä tai pavuilla.

Ruokavieras sortui santsilautaseen: huolellinen paahtaminen ja riittävän pitkä keittoaika tekivät keiton mausta syvän; voisi jopa luulla, että mukaan kattilaan livahti muitakin yrttejä kuin koristetilli.

Lue koko juttu ja ohje 5.10. painetusta ja digilehdestä!

Jaa artikkeli: