Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillisparfymerian viikkotuoksut nuuskutellaan tässä seuraavaksi.
***
Tämä kohta vuodesta antaa aisteille töitä. Luonnossa riittää väriä ja tuoksuja ja välillä on kosteaa ja välillä viileää ja välillä tuulee.
Nenän kautta tuleva tieto on aliarvostettua, vaikka haju tai tuoksu vievät hienosti vuosien taa. Kouluissakin tuntuu tuoksuvan syksyisin aina samalta, vaikka uusiksi ovat menneet niin hajuvedet kuin ruokalistatkin.

Kotioloissakin voi simuloida pienen paluumatkan.
Meillä muisteltiin kotona eräänä iltana kouluruokia, ja jutustelu kehittyi päätökseksi tehdä takavuosien kouluklassikkoa, mantelikalaa.
Ohje piti luntata, aiemmasta törmäämisestä ruokalajiin kun on 20 vuotta. Lopputulos oli kuitenkin mainio. Toisen kouluajoista tutun ruoan, kanaviillokin, tekeminen vaatii enemmän viitsimistä.

Moni ruokalaji on syyttä huonossa maineessa, koska siitä jäi koulussa huono muisto.
Ruoasta kronklaaminen on vastenmielinen tapa ja tästä sopii ottaa koppi. Jos vaikka koulussa olisikin tehty joku ruoka vähän sinnepäin, voi koettaa toisinnon tekemistä huolella kotona ja oppia, että ei se niin kehnoa ollutkaan.

Valmistelut voi aloittaa vanhojen lehtien selaamisella. Perniönseudun Lehdessä julkaistu lista kertoo, että syksy vuonna 1990 alkoi Perniön kouluissa makkarakastikkeella, sitä seurasivat kalakeitto, kanaviillokki, kaalipata ja puuro. Hyvin tavallista siis. Herkkupäivä on ollut kolmannen viikon torstai, jolloin listalla on ollut uunisilakoita, perunoita ja pinaattimuhennosta.

Nykyiseltä listalta on silakka- ja maksaruoat karsittu pois, mikä tietää sitä, että meille muille jää tämän lajin ostettavaa enemmän.
Paljon ei ole muuttunut; Salon keittiöissä tämä syksy alkoi makaronilaatikolla, sitä seurasivat broileri-kasviskeitto ja lihapullat. Vanhalla listalla on kalaa viisi kertaa, uudella seitsemän.
Broileria on uudella listalla viidesti, vanhalla kolmesti.

26 vuotta sitten ainoa mitenkään ulkomaiselta kalskahtanut ruoka oli stroganoff.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: