Skip to main content

Maksuttoman ehkäisyn puute eriarvoistaa

Ehkäisyvälineiden maksuttomuus takaa kaikille nuorille samanlaiset mahdollisuudet vaikuttaa oman tulevaisuutensa kulkuun. Välineiden maksullisuus on sidoksissa toivomattomiin raskauksiin ja raskaudenkeskeytyksiin.

Se, että nuorella ei ole ehkäisyvälineisiin varaa, ei tarkoita, ettei niille olisi tarvetta. Se sen sijaan takaa niiden käyttämättä jättämisen.

Varsinais-Suomessa ehkäisyvälineitä on tarjottu maksutta alle 25-vuotiaille.
Turun Sanomat kertoi tiistaina, että maksuttoman ehkäisyn tulevaisuus Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on vaakalaudalla. Kielteinen rahoituspäätös lopettaisi maksuttomat ehkäisypalvelut koko maakunnasta. Toisaalta voi ajatella, että moni palvelu on vaakalaudalla siihen asti, että valtuusto on talousarvion hyväksynyt. Päättäjillä on onneksi valta päättää toisin kuin mitä viranhaltija ehkä esittää.

Ei-toivotulla raskaudella on kauaskantoisia seurauksia, päätti nuori jatkaa raskautta loppuun saakka tai ei. Abortin tekemisestä voi jäädä syvät henkiset jäljet, kun taas synnyttäminen voi muokata elämää suuntaan, johon sitä ei halua suunnata. Nuoren kuuluu saada olla nuori, eikä lapsen kasvattaminen ja aikuiseksi kasvaminen ole helppo yhtälö.

Tärkeintä on ajatella tulevaisuutta ja sitä, saako nuori tavoitella omia unelmiaan ennen elämää suurempien päätösten tekemistä. Nuorena haluamattaan vanhemmaksi tuleminen on suoraan sidoksissa sosiaalisten ongelmien kasaantumiseen. Maksuton ehkäisy ehkäisee myös niitä.
Sekä seksitautien että aborttien määrä on vähentynyt huomattavasti niissä kunnissa, joissa maksuton ehkäisy on käytössä.

Ehkäisyvälineiden tarjoaminen maksaa Varsinais-Suomessa noin 600 000 euroa vuodessa. Ei-toivotuista raskauksista ja niistä koituvista seurauksista koituu myös hintaa – niin rahallista kuin muutakin.

 

Jaa artikkeli: