Skip to main content

Maasto on rutikuivaa

Maastopaloja on sammutettu eri puolilla Lounais-Suomea. Maanantaina paloi peltoa Teijolla.Heinäkuun vähäiset sateet ovat tehneet maastosta eteläisessä Salossa pääosin rutikuivaa.
Syttymisherkkyydestä saatiin osoitus maanantaina, kun niittokone sytytti heinäpellon Teijolla.
Koneen terä oli osunut kiveen ja synnyttänyt kipinän.  Hetkessä heinät olivat olleet jo tulessa. Kuljettaja oli yrittänyt sammuttaa paloa itse, mutta vasta VPK sai liekit talttumaan.
– Normaalistihan tällaiset kipinät sammuisivat itse, toteaa VPK:n päällikkö Hannes Aaltonen.
– Maasto on erittäin kuivaa.
Hän kehottaa äärimmäiseen varovaisuuteen tulen kanssa.  Tupakantumpista voi syttyä kunnon roihu ja jopa maastossa oleva tyhjä lasipullo voi toimia polttolasina.
–Metsäpalovaroituksen poistuminen ei tarkoita vielä mitään, kun varoitus annetaan alueellisen indeksin perusteella.  Havaintopisteet voivat olla niitä, joissa on satanut. Jokainen tietää, että Salossa voi sataa tulvimalla, mutta samaan aikaan Perniössä ei tule pisaraakaan, Aaltonen summaa.
Metsähallituksen Teijon retkeilyalueella maasto on samoin erittäin kuivaa.  Metsäpalovaroitusta on pidetty voimassa ja siitä  kerrotaan kyltein jo alueelle tullessa.

Retkeilyalueella metsäpalovaroitus tietää sitä, että tulenteko on kielletty muualla paitsi kahdessa hormillisessa keittokatoksessa.

Pitkään jatkunut kuivuus vauhdittaa viljan valmistumista. ProAgrian kasvinviljelyneuvoja Jarmo Pirhonen kertoo, että puimaan päästään pian.
–Pakolla valmistuneen viljan jyväkoko jää pieneksi. Kuivan alkukesän takia viljassa on vähemmän jyviä, joten sato jää pieneksi, Pirhonen arvioi.

– Kasteleminen on taaksejäänyttä aikaa. Se ei takaa hyvää satoa. Kasteleminen kannattaa joillekin erikoiskasveille, joiden hintakin on suurempi.
–Eläimille kuivuus on yhtälailla huono asia kuin kasveille. Se voi vaikuttaa maidontuotantoon siten, ettei lehmästä pystytä lypsämään samalla tavalla kuin maltillisemmilla säillä. Myös rehumäärä jää pienemmäksi.

Jaa artikkeli: