Skip to main content

Maantie kuluu opettajien alla

Kimppakyyti kuljettaa Tammisaaareen.  Peniöläisen Sirpa Aaltosen (kesk) Punton penkilllä istuu jo kemiöläinen Veera Holmberg, muita Perniön  suunnasta kulkievia opettajia ovat Anna Kaisa Siltanen (kuvassa), sekä kuvasta puuttuvat Juhana Melkkilä, Aulimaija Poutanen ja Taina Tilsi.Kaukana ovat ajat, jolloin opettaja asui koulurakennuksen vintillä tai kaukaisimmillaan piharakennuksessa. Peruskoulun ja lukion opettajat ovat iso joukko tien päällä joka arkipäivä, ja työmatkat venyvät Varsinais-Suomessakin monesti jopa yli sataan kilometriin suuntaansa.

Esimerkiksi Perniön yhteiskoulussa ja lukiossa perniöläiset opettajat ovat vähemmistö. Opettajista neljä on perniöläisiä ja salolaisia on 16.  Turusta ajaa päivittäin yhteiskouluun neljä opettajaa, Liedosta kaksi, Kaarinasta yksi, samoin Helsingistä, Piikkiöstä, Sammatista ja Paimiosta. Perniön kirkonkylän kouluun ajaa Turun alueelta neljä opettajaa ja kolme Salon keskustasta. 

Eteläisen Salon pienissä kouluissa henkilökunta tulee lähempää;  Teijon opettajista kaikki ovat kirjoilla Salossa, samoin Saurussa ja Toijassa.  Särkisalossa kolmesta opettajasta yksi ajelee töihin Kemiönsaarelta ja yksi Turusta.  Tiedot on saatu rehtoreilta.

Liike käy myös toiseen suuntaan: esimerkiksi Tammisaaren Hakarinteen kouluun kulkee Perniöstä viisi opettajaa; suuntaansa matkaa kertyy runsaat 30 km.

Hakarinteen koulun rehtori , perniöläinen Aulimaija Poutanen tuumii, että tilanteeseen on useampiakin syitä.  Yksi keskeisimpiä on se,  että esimerkiksi Turussa vapautuvia aineen- tai luokanopettajan paikkoja hakee monesti kymmeniä ehdokkaita. 
–Nuoret opettajat voivat lähteä vuodeksi, pariksi kauemmaskin saadakseen oman osaamisensa mukaisen työpaikan ansioluetteloonsa, Poutanen puntaroi.

Yksi kulkijoista on Perniön yhteiskoulun kotitalouden opettaja Hanna Kivikoski, joka on virallisesti kirjoilla Helsingissä, mutta opettaa Perniössä jo kolmatta vuotta.   Hän ajelee kerran tai pari viikossa Helsinkiin mutta käyttää tukikohtanaan paljon vapaa-ajanasuntoaan Snappertunassa.  
–Matkaa tulee 55 kilometriä suuntaansa ja aikaa menee kolme varttia. Eikä se ole paljon aikaa vievä työmatka pääkaupunkiseudulla, vaikka matkat siellä voivat olla paljon lyhyemmät, Kivikoski muistuttaa.

Virka painaa puntarissa.  
–Pääkaupunkiseudulla on vähän virkoja tarjolla, niitä lakkautetaan ja tuntiopettajankin työtä voi hakea 60 ihmistä, Kivikoski korostaa.

Koko juttupaketti 19.9. lehdessä. 

Jaa artikkeli: