Skip to main content

Luontojärjestöt ärähtivät Solbölen hakkuista

Metsänhakkuut Tenholan Solbölessä ovat herättäneet voimakasta närää luontojärjestöissä.
Muun muassa Luonto-Liiton metsäryhmä, Natur & MIljö rf ja Elokapinan Metsäkapina ovat paheksuneet Metsähallituksen hoitohakkuita.

Hakkuut Luonnonvarakeskuksen koealueilla ja muualla Solbölen tutkimusmetsässä alkoivat viime viikon alussa ja järjestöjen edustajat kävivät paikalla perjantaina.

Luonto-Liitto katsoo, että hakattava metsä oli vanha ja erirakenteinen ja siellä oli havaittu uhanalaisia lajeja, kuten aarnisammalta, rakkosammalta, ryväsjäkälää ja lahokaviosammalta ja samalla alue järjestön kannanoton mukaan on esimerkki sellaisista metsistä, joiden suojelun tärkeyttä esimerkiksi Suomen luontopaneeli on painottanut.
–Joitain kohteita on saatu pelastettua, mutta monesti Metsähallituksella tuntuu olevan se viimeinen sana. Siellä vielä tuntuu näkemyksenä olevan, että luonnonmetsää on vain koskaan käsittelemätön metsä, mitä etenkään etelässä ei ole juuri jäljellä, kritisoi Luonto-Liiton metsäryhmän Ida Korhonen.

Luonnonvarakeskuksen senior advisor Taneli Kolström sanoo, että ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan nyt olisi hakattu luonnonmetsää.  Luonnonvarakeskuksella on myös luonnonmukaisen kehityksen koealueita. Niitäkään ei kuitenkaan suojella, jotta käsittelyjen mahdollisuus alueilla säilyy.

Kolström sanoo, että kyseinen jatkuvan kasvatuksen alue on ollut seurannassa 1980-luvulta asti ja siellä on tehty harvennusta myös 1990-luvulla.
–Siitä huolimatta siellä on luonnonarvoja, sanoo Kolström.

Koko juttu 10.2. digi- ja painetussa lehdessä!

Jaa artikkeli: