Perjantaina vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää. Sen tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
Niin ikään perjantaina avautuu Uutismedian liiton kampanja ”Pureudu paikallisiin”, jossa yli puolet Suomen paikallislehdistä avaa verkkolehtensä ja maksumuurinsa.
Näillä kahdella tapahtumalla on paljonkin yhteistä.
Paikallislehtiä voi lukea uteliaisuuttaan; mitä on meneillään ihan toisella puolella Suomea. Jokainen voi lukea lehtiä myös havaitakseen, että Suomessa tehdään laadukasta ja tarvittaessa kriittistäkin paikallisjournalismia. Pienissäkin lehdissä on taiturimaisia kirjoittajia ja kuvaajia.
Paikallislehtien toimintaedellytyksistä on pidettävä huoli; yhtään lisää uutiserämaita Suomeen ei saisi syntyä.
Lukutaidon puutteista on puhuttu Suomessakin, mutta lukutaitopäivä muistuttaa, että vielä huonomminkin voisi olla: esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 88 prosentilla lapsista ei ole perustaitoja lukemisessa tai matematiikassa.
Jokainen voi kuvitella itsensä tilanteeseen, jossa ei osaisi lukea näyteikkunan tekstistä, seisooko vaatekaupan vai kampaamon edessä. Tällainen ihminen on avuton pärjäämiseen yhteiskunnassa ja kaikin tavoin vietävissä.
Suomessa tilanne ei liene näin paha, mutta lukutaidon heikkenemisestä ei kanneta huolta turhaan. Jokaisesta ei tarvitse tulla himolukijaa, mutta jo paikallislehdestä valuu paljon hukkaan, jos juttuja ei ymmärretä tai jakseta lukea. Lehti, isompi tai pienempi on samalla viivalla kirjan kanssa. Lukeminen pitää ajan tasalla ympäröivästä maailmasta ja jopa avaa uusia ikkunoita siihen; parhaimmillaan innostaa muuttamaan asioita parempaan suuntaan ja ymmärtämään kanssaihmisten ajattelua taas vähän enemmän.