Skip to main content

Loma yksillä, mutta koska

Loma yksillä, kesä kaikilla, kuuluu vanha sanonta. Tätä luettaessa koululaisten loma jatkuu ja aika moni työtä tekevä on kesälomansa alussa.

Aina välillä puhutaan myös siitä, pitäisikö koululaisten loma-aikaa rukata. Viimeksi asian otti esille kyselynsä avulla Yle, joka tiedusteli kansanedustajien kantoja koululaisten lomien siirtämisellä parilla viikolla myöhempään. Vastaajia oli edustajista satakunta ja heistä runsaat 40 oli valmiita siirtämään lomia.

Asian painavin perustelu ei liity niinkään koululaisiin vaan matkailuelinkeinoon. Muutaman vuoden takaisen selvityksen mukaan kesälomien siirto lisäisi matkailuelinkeinon tuloja yli 200 miljoonalla eurolla. Elokuu on toki oivaa matkailuaikaa siinä, missä heinäkuukin, joten ajatus näiltä osin ei ole kevyt. Eteläisen Salonkin matkailussa vakiohuoli liittyy kauden lyhyyteen.

Toisella puolella on paljon ratkomatonta, mutta mielenkiintoista puntaroitavaa. Yksi huoli koskee koululaisten jaksamista: loppuuko ruuti, jos kevätlukukausi jatkuu melkein juhannukseen. Sekin on vielä yksinkertainen asia. Joku jossain osaa ehkä arvioida, millainen savotta voisi olla edessä, jos esimerkiksi työpaikoilla koululaisten vanhempien lomat siirtyisivät parilla viikolla – kun tähän asti maailma on monesti toiminut niin, että heinäkuussa ”Suomi sulkeutuu”, kuten on totuttu sanomaan. Toisaalta maailma muuttuu aina ja Suomi on jo nyt heinäkuussa paljon vähemmän kiinni kuin jokunen vuosikymmen sitten.

Oman laskunsa aihe olisi sekin, paljonko matkailu hyötyisi siitä, että elokuussakin otettaisiin ilo irti illoista ja viikonlopuista – ei jäätäisi kerralla kotisohvalle.

Säiden puolesta kesän parhaat lomasäät voi joka tapauksessa olla jo nähty.

Jaa artikkeli: