Skip to main content

Ensi viikko on Pride-viikko. Keväästä syksyyn siirtynyt viikko kiinnittää huomiota ja tuo esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.
Viikon näkyvintä antia ovat yleensä olleet isojen kaupunkien tapahtumat, pienemmillä paikkakunnilla ainakin liputuksella on haluttu muistuttaa viikon sanomasta ja siitä, että oma kaupunki on kaupunki kaikille suuntautumiseen katsomatta.

Vielä tänä vuonna eivät liput liehu Salossa. Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että sateenkaariliput eivät nouse salkoihin. Asiasta oli tehnyt aloitteen kaupunginhallituksen jäsen Jonna Nyyssönen (vihr), mutta hallitus katsoi, että ensin valmistellaan liputusohje ja sen jälkeen linjataan Pride-viikon liputuskäytännöstä.

Liputtavista kaupungeista sekä Hämeenlinnasta että Forssasta kerrotaan, että niissä ei ole erillistä liputusohjetta; molemmissa hallitus on tehnyt erikseen päätöksen Pride-viikon liputuksesta.

Liput ovat toki vain yhden viikon näkyvä osa asiaa – keskeistä on, miten yhteiskunta muuten vähemmistöihinsä suhtautuu. Paljon hyvää on tapahtunut, mutta paljon on vielä tekemättäkin. Voisi sanoa, että siinä kohtaa ollaan voiton puolella, kun Pride-viikko käy tarpeettomaksi. Vielä siihen on matkaa, kuten käy ilmi esimerkiksi sosiaalisen median kommentoinnista liputukseen liittyen. Koko viikkoa on kyseenalaistettu hyvinkin rumin sanavalinnoin. Pride-viikko ja liput eivät kuitenkaan ole keneltäkään pois.

Kaupungin päätös ei toki estä ketä vain viettämästä viikkoa ja osoittamasta tukeaan tasaveroisuudelle vaikka sitten liputtamalla. Jonkinmoisen naarmun kaupungin maine kiivaan some-keskustelun myötä saattoi saada. Moni muu kaupunki nostaa liput salkoon ensi viikolla, pienempikin.

Jaa artikkeli: