Skip to main content

Linkolan kymppi pistää parastaan SaloJazzissa

Säveltäjän työpäivän arkinen päätös: Jukka Linkola kävi kopioimassa nuotteja Perniön kirjastossa.

Lyhyttä vastausta pyytävä saa pitkän.
–Voimakkaasti rytmiorientoitunutta latin- ja funkvaikutteista jazzia. On kuulaita melodioita ja vähän Balkaninkin rytmejä, makustelee Jukka Linkola tulevaa.

Tuleva ei ole sen vähempää kuin Linkolan luotsaaman Tentet-orkesterin ohjelmisto tämän viikon torstaina.

1990-luvulla syntynyt ja ulkomaillakin kiertänyt kokoonpano heräsi uuteen eloon keväällä Savoy JazzFestissä ja kokoonpano nykymuodossaan nousee estradille SaloJazzissa tänään.
–Ihmisen elämässä on muuten sitä suruakin ja vastapainoksi tarvitaan iloa. Ja hyvistä konserteista ja festivaaleista ja muista jää niitä hyviä muistoja tuonne päähän, Särkisaloon asettunut Linkola toteaa.

Hän sanoo, että keikalle saa tulla puhtaasti viihtymään.
–Nauttimaan näiden nuorten, fantastisten soittajien osaamisesta.

Säveltäjä ja taiteilijaprofessori arvioi suomalaisen jazzin nykytilaa pitkällä perspektiivillä;  Linkolan debyyttialbumi Banana julkaistiin vuonna 1976, siis 45 vuotta sitten.
–Siitä on tultu paljon eteenpäin.  Meillä oli silloinkin todella hyviä, kansainvälisen tason soittajia, mutta kärki oli kovin kapea.  Suomalaisen jazzin taso on parhaillaan käsittämättömän korkeatasoinen.

Tentetin kokoonpanossa pianisti-kapellimestari Linkola on konkari, samoin varttuneempaa kaartia edustaa lyömäsoittaja Mongo Aaltonen.  Nuoria taitureita edustavat muun muassa rumpali Jaska Lukkarinen ja trumpetisti Teemu Matsson.  Tentet-nimi kertoo siitä, että ensemblessä on kymmenen muusikkoa.

Korona vei esittäviltä taiteilijoilta leijonanosan töistä ja Linkolankin keikkakalenteri kuten Norjaan kaavailtu big band-kiertue peruuntui. Sävellystyöt ovat pitäneet häntä kiireisenä viimeiset puolitoista vuotta.

Haastattelua tehtiin tiistai-iltana Perniön kirjastossa, missä Linkola kävi kopioimassa nuotteja säveltämäänsä Minnan taivas -oopperaan.  Se tulee ensi-iltaansa tammikuussa Kuopiossa.

Koko juttu 23.9. digi- ja printtilehdessä.

 

Jaa artikkeli: