Skip to main content

Liisa ja Risto Vasamalla takana jo 20 purjehduskesää

Liisa ja Risto Vasaman sekä Blue Arrown kotisatama on Taalintehtaalla.

Perniöläiset Liisa ja Risto Vasama ovat viettäneet kesää purjehtien jo 20 vuoden ajan. Viikko sitten Blue Arrow rantautui taas Taalintehtaan satamaan Teijon venekerhon lippu liehuen, tällä kertaa ainoastaan yhden muualla vietetyn yön jälkeen. Vasamien Barcelonassa asuvalla tyttärellä Pirjolla ja hänen kumppanillaan Gavinilla oli sen verran kiireinen aikataulu Suomen lomallaan. 
– Viime vuosina purjehdusmatkamme ovat olleet lyhenemään päin. Lapset haluavat usein mukaamme lyhyeksi aikaa, ja nyt meillä on yksi lapsenlapsikin, tuumii Risto Vasama. 
Tällä viikolla tehdään taas yksi lyhyempi reissu, kun poika Henrik perheineen astuu veneeseen. Tällöin myös puolentoista vuoden ikäinen Venla saa ensimmäisen purjehduskokemuksensa. 
Vasamat ostivat ensimmäisen purjeveneensä vuonna 1999. Sitä ennen kokemusta oli kertynyt neljä vuotta Bella 8000-moottoriveneellä. 

– Olimme joskus 90-luvun alussa ystävien moottoriveneellä Särkisalon merialueella. Merestä nousi kuhaa ja oli muutenkin niin idyllistä. Silloin kai se ajatus syntyi, että pitäisi itsellekin hommata vene, muistelee Liisa Vasama.
Risto Vasama kävi veneen ostovuonna saaristolaivurikurssin, jolla opetellaan navigointia ja muita veneilyssä välttämättömiä asioita. Moottoriveneellään Vasamat kävivät usein Ahvenanmaalla saakka. Lasten kavereitakin oli tuolloin mukana. 
– Sitten aloin pohtia purjeveneeseen siirtymistä. Purjevene vie tasaisemmin. Olihan purjehduksessa paljon asioita, jotka piti omaksua ihan tekemällä, miettii Risto Vasama.
Liisa Vasaman serkulla oli Artina 33-purjevene, jota hän suositteli. Sellaisen Vasamat lopulta hankkivat. Ensimmäinen kesä kului pitkälti saaristomerellä tuttavien kanssa purjehtien. 
– Silloin oli todella kuuma kesä, muistaa Liisa Vasama.
– Toinen yhtä kuuma kesä oli vuonna 2009. Merellä on yleensä paljon viileämpää, mutta tuolloin ei tuntunut siltä, hän jatkaa. 

Lue juttu kokonaisuudessaan torstaina ilmestyvästä lehdestä!

 

Jaa artikkeli: