Skip to main content

Liikenteessä on aina vaan vaarallisempaa

Kesän aikana on viikoittain luettu uutisia ennätysmääristä kiinnisaatuja rattijuoppoja ja järjettömän suurista nopeusrajoitusten ylityksistä. Eikä ilmiö erottele maanteitä ja taajamia. Muutos näkyy aika ajoin selvästi, eikä liikenteessä voi olla mukana rauhallisin mielin millään välineellä.

Saman kertovat tilastot. Kesäkuussa tieliikenteessä on kuollut 37 ihmistä kun luku vuotta aiemmin oli 23. Loukkaantuneitten määrä on kasvanut 58 ihmisellä. Koko alkuvuoden kuolleiden määrä on Liikenneturvan keräämän tilaston mukaan 129.

Tilaston yllätys on, että kuolleista henkilöautoilijoista suurin osa kuuluu ikäluokkaan 35-64 vuotta. Tämä ikäluokka on tietysti eniten liikenteessä, mutta toisaalta ajokokemustakin on kertynyt. Jalankulkijat joutuvat kuolemaan johtaviin onnettomuuksiin tasaisesti joka ikäluokassa.

Nuorien kuljettajien ajotapoja kauhistellaan, kun revittely tapahtuu taajamissa, missä on näkijöitäkin. Paikka on yhtä väärä kuin maantiekin, missä varttuneemmat pitävät joskus melkoista kiirettä.

Ensi viikolla tiet täyttyvät koululaisista, kaikenikäisistä lapsista.

Liikenneturvan kyselyn mukaan koulumatka on vanhempien suurin huolenaihe.

Liikenteessä taitamattomat lapset ja löyhtyneet asenteet ovat huono yhdistelmä.

Nopeuksien ja ajotapojen valvonta höystettynä asennekasvatuksella on keino liikenteen turvallisuuden lisäämiseksi. Jostain on pian löydettävä näihin lisää resursseja.

Jaa artikkeli: