Skip to main content

Laulajallekin pitää nousta tekstistä karvat pystyyn

Jyrki Anttila tuo joulukonserttinsa Perniöön Pyhän Laurin kirkkoon.

–Komea kirkko teillä on keskellä kylää, kehuu oopperalaulaja Jyrki Anttila Perniön yhtä maamerkkiä.

Pyhän Laurin kirkon seinät ovat vuosisatojen aikana saaneet kuulla paljon ja ensi viikon perjantaina ne kuulevat vielä vähän lisää, kun Jyrki Anttila tuo Perniöön ”Kaunein joulu” -konserttinsa, jossa hän esiintyy sopraano Anette Raukolan ja pianisti Maija Anttilan kanssa.

Perniössä kuten muillakin konserttipaikkakunnilla kuullaan monta jo vuosikymmenien ajalta tuttua sävellystä.  Anttila ottaa esimerkeiksi Sibeliuksen säveltämän ”En etsi valtaa loistoa”, italialaisperäisen ”Santa Lucian”, ”Oi jouluyön” ja Sulho Rannan säveltämän laulun ”Taas kaikki kauniit muistot”, jonka yksi esittäjä vuosien varrella on ollut Mauno Kuusisto.

Mauno Kuusiston nimi nousee Anttilan puheessa esiin toisestakin syystä.  Hän muistaa jo nuorena kuunnelleensa niin Kuusistoa kuin Tapio Rautavaaraakin; molemmat vahvaääniset laulajat selvisivät esiintymisissään myös ilman äänentoistolaitteita, ja samoin toimii kirkkokonserteissaan Anttila.  Hän toteaa, että kyse on ammattitaidosta, jonka avulla ääni kantaa ilman sähköistä vahvistamista jopa ison kuoronkin yli.

Joulu tulee moneen taloon perinteistä ja vuosikymmenten tai jopa -satojen ikäiset joululaulut pitävät pintansa, mutta Anttila on valinnut ohjelmistoonsa myös uudempaa tuotantoa.
–Uusia, laadukkaita sävellyksiäkin syntyy kaiken aikaa, hän muistuttaa.

Jyrki Anttila  on tehnyt pitkän päivätyön oopperassa:  hän sai kiinnityksen kansallisoopperan solistiksi vuonna 1998 ja on vieraillut oopperarooleissa eri puolilla maailmaa.  Joskus harjoitusjaksot voivat olla vuosien mittaisia ja rooli opetellaan sananmukaisesti nuotti kerrallaan.   Joulukonsertit ovat vain yksi viipale muusikon arkea: Anttilan Operart-yrityksen tuottamaa operettia Iloinen Leski esitetään Pohjanmaalla joulukuussa ja toisaalta muusikon mielessä ovat jo kevään tuotannot kuten Mauno Kuusisto-konserttisarja ja konserttiversio Wagnerin oopperasta Tristan ja Isolde.

Koko juttu 8.12. painetussa ja digilehdessä.  Kaunein joulu -konsertti Perniön kirkossa 16.12. 

 

 

 

 

Jaa artikkeli: