Skip to main content

Lapio ja lukkosula kuuluvat postinjakajan vakiovarusteisiin

Joka arkipäivä puoli seitsemän aikaan syttyvät valot postin jakelutoimipaikassa Perniön keskustassa. Postinjakajan työ on aamuvirkun hommaa.  Anita Kivineva ja postiauto ovat Petun lossilla jokapäiväinen vieras.

– Herätys on viiden aikoihin aamulla. Syön aamupalan, luen lehden ja lähden ajamaan töihin, kertoo Teijolla asuva postinjakaja Anita Kivineva.

Samantyyppinen on kaikkien Perniön ja Särkisalon alueen postinjakajien päivän aloitus.
Postia jaetaan yhdeksän auton ja yhden polkupyörän voimin. Jokainen jakaja valmistelee oman postinsa valmiiksi järjestykseen ennen liikkeelle lähtöä.

Lajittelun jälkeen ensiksi suunnataan Torpanmäkeen, jossa Esa Peijonen jo odotteleekin televisiotaan. Laite oli mennyt rikki takuuaikana.

Förbyn satamassa Anita Kivineva avaa avaimellaan Omyan portin ja vie yrityksen postin sisätiloihin.
Kotkanpesästä hän hakee lehtipalautukset eli vanhat lehdet, jotka eivät ole menneet kaupaksi. Farfafintien ja –kujan kulmassa asiakas on vastassa, ja lupaa viedä naapurinkin lehdet.  Ulkoluodon sillalle saavuttaessa Kivineva hakee oranssista laatikosta varhaisjakelijan sinne jättämät viikonlopun sanomalehdet.
– Ulkoluodon asukkaat voivat käydä hakemassa ne laatikosta viikonloppuna. Jos eivät hae, niin vien ne perille sitten maanantaina, kertoo Anita Kivineva.
Laatikossa on lehtiä, joten kaikki eivät ole lenkkeilleet kylmänä viikonloppuna.

Sitten lähdetään Ulkoluodon kierrokselle.  Ulkoluodossa kuten myös Petussa on lukemattomia postilaatikkorivejä, jotka voidaan ohittaa vauhdilla. Laatikot ovat kesäasukkaiden, joita ei tarvitse huomioida talvella.
Vakituisia asukkaitakin löytyy, vaikka kymmenen laatikon rivistä vain yksi saattaa saada täytettä.  Idyllisellä paikalla aivan meren rannalla asuu vanhus, joka saa postinsa kotiovelle.

Lossimatkan aikana Anita Kivineva ehtii mutustaa yhden voileivän mennessä ja toisen tullessa.

Lue koko juttu Anita Kivinevan kierroksesta Perniönseudun Lehdestä

Jaa artikkeli: