Skip to main content

Presidentinvaalit on käyty ja tulos oli jopa ennakoitua tasaisempi: Alexander Stubb on Suomen 13. presidentti saatuaan äänistä 51,6 prosenttia. Pekka Haavisto jäi täpärästi 48,4 prosentin äänisaaliilla.

Eteläisessä Salossa lukemat ovat selvemmin Stubbin eduksi, Perniössä 57,4-42,6.
Toisella kierroksella äänestysaktiivisuus jäi ensimmäisestä. Säitä on turha syyttää, joten jostain muusta kiikastaa. Etukäteen arveltiin, että esimerkiksi Jussi Halla-ahoa äänestäneiden saattaa olla vaikea päättää, kummalle toisen kierroksen liberaaleista ehdokkaista antaa äänensä.

Vaalituloksesta ei kannata enää purnata: äänet on laskettu ja sen mukaan eletään. Presidentin tehtävienhoidon arvostelu on toinen asia ja länsimaisessa demokratiassa siihen on jokaisella oikeus. Se ei tarkoita tehtävään valitun ihmisen henkilökohtaisen ominaisuuksien asiatonta arvostelua.

Asiattomuutta ovat myös mitättömät äänet, joita Perniössäkin kirjattiin yli 20. Vitsinäkin pilaillen täytetyt äänestysliput ovat huono yritys. Kannanottokin menee hukkaan, jos sitä ei saa kukaan nähdä eikä tietää, kuka sen takana on.

Tehokkaampaa olisi kirjoittaa omalla nimellä paikallislehden mielipidepalstalle kuin tuhlata äänestyslipuke lapsellisuuksiin.

Keltainen tie

Petun lossilla oli viime viikolla teknisiä pulmia. Pääosin lossi on hoitanut tehtävänsä moitteitta, mutta ylläpidosta huolimatta koneilla ja laitteilla on elinkaarensa. Parhaillaan lossi kulkee jälleen totutusti.

Neuvokkuus ja valmius ratkoa pulmia ovat saaristossa tarpeen: viime viikollakin lossi kyllä kulki, vaikka korjaustöitä samanaikaisesti tehtiin.

Ulkoluodon asukkaista kai harva jäi lossia kaipaamaan, kun sen tilalle valmistui silta. Pettuun siltaa tuskin rakennetaan, mutta lossin on kuljettava kuten se tähänkin asti on kulkenut. Mökkiläisille lossimatka voi olla tunnelmapala, saaressa vakituisesti asuville lautta tai lossi on arkinen osa arkista tietä.

Jaa artikkeli: