Terveyskeskuslääkäri Jennifer Zambranon kalenteri hengästyttää. Tiistain työpäivä Perniössä alkoi varttia vaille seitsemän toimistotöillä, ensimmäinen vastaanottoaika oli puoli yhdeksältä ja siitä eteenpäin merkinnät seurasivat toisiaan tauotta.Kotiinlähdön aikaa Zambrano ei uskaltanut vielä iltapäivällä ennakoida. Joskus työaika päättyy viideltä, joskus seitsemältä.
–Sitä ei kukaan usko, miten valtava työmäärä lääkärillä on, sanoo vastaava sairaanhoitaja Satu Jaatinen.
Varsinainen potilastyö kasvokkain on päivässä keskeistä, mutta ison siivun vie myös kaikki muu potilastyö ja paperityö.
–Päivässä voi olla yli sata reseptin uusimista, Zambrano kertoo.
Terveysaseman töiden lisäksi lääkäreillä on hoidettavana hoivakodit ja neuvolat sekä muun muassa vammaishuollon asiakkaat, kotihoidon asiat ja koulun tarkistukset ja vielä Salon yhteispäivystyksen vuorot.
Lääkäripula etenkin terveyskeskuksissa on valtakunnallinen pulma ja näkyy myös Perniössä. Perniön terveysasemalla on yhden lääkärin vaje, eikä Salon avoinna olevia paikkoja ole haettu. Kiireettömien asioiden lääkäriaikojen jono on noin viisi viikkoa. Pika-ajan saa 1-3 päivässä ja päivystyksellisiä aikoja on muutama joka päivälle.
Perniössä onkin muutaman päivän ajan kokeiltu uutta työtapaa lääkärien painetta vähentämään. Terveysasemalla toimitaan nyt entistä enemmän hoitajavetoisesti; esimerkiksi päivystyksellisen ajan saaneet kohtaavat usein ensin hoitajan, joka tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja valmistelee potilaan lääkärille.
–Ja siinä hoidetaan vain se akuutti asia, Zambrano korostaa.
Hoitaja on aina ensisijainen kontakti potilaaseen ja joskus myös ainoa.
–Esimerkiksi eri sairauksien kontrolleja on siirretty hoitajille, Jaatinen sanoo.
–Kaikki menee ajanvarauksen kautta, mutta esimerkiksi rintakipu tai akuutit haavat hoidetaan luonnollisesti ilman ajanvaraustakin.