Skip to main content

Kynttilän tarkastus

Tervepä terve. Toimituksen koillispadan viikkolammas paistetaan tässä seuraavaksi.
***
Monenlaista paremmin tai huonommin toimivaa sanontaa on ilmoille päässyt. Pääministeri pääsi analysoinnin kohteeksi tuumittuaan Palvelualojen ammattiliiton myötämielestä yhteiskuntasopimusta kohtaan, että toivottavasti nyt tulppa lähtee veneestä, ja päästään eteenpäin.

Nokkelimmat oivalsivat, että sanonnassa on valuvika; vedessä olevasta veneestä ei välttämättä passaa ottaa pohjatulppaa pois, tai vesi tulee sisään ja veneilijä kokee statuksennousun. Monella on vene, mutta rahamiesten puheita on sanoa omistavansa sukellusveneen.

Ehkä kyse oli siitä, että ministeri sekoitti keskenään kylpyammeen ja veneen. Ammeesta vesi näet pakenee, jos korkin poistaa.

Mutta pysytään veneiden maailmassa. Tulppia on monenlaisia, eikä vertaus sikäli ihan surkea ollut. Joissain veneissä on nimittäin pohjatulppa perälaudassa ja ajatuksena on, että jahka vene on saatu vauhtiin, tulppa voidaan avata ja vesi valuu tällöin pois. Ennen pysähtymistä tulppa on pantava paikalleen tai vettä alkaa tulla taas veneeseen. Ehkä ministeri tarkoitti tällaista.
Kerrotunlaisen tulpan käyttö vaan edellyttää, että vene saadaan kelvolliseen nopeuteen; se ei saa olla liian täynnä vettä eli uida liian syvissä vesissä. Asiantuntijamme kehottavat hallituslaivan osalta tarkastamaan tämän nyt vielä ennen tulpan irti veivaamista.

Tai sitten kyseessä ei ollut pohjatulppa ollenkaan. Bensiinimoottorilla varustetuissa veneissähän tärkeä, joskin kuluva moottorin osa on sytytystulppa.
Ja tässä pääministeri osuu naulan kantaan: tämä tulppa on välillä otettava irti, vaikka se olisi tiukassakin, tarkastettava ja tarvittaessa uusittava. Muuten voi käydä niin, että ei enää sytytä ollenkaan.
***
Heip.
aku.poutanen
@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: