Skip to main content

Kylissä kyllä osataan

Suomessa aiotaan saada kylät jatkossa entistä isompaan osaan palvelujen tuottajina.

Syyskuussa käynnistyy valtakunnallinen Voimistuvat kylät –kampanja, jonka on määrä tuoda kylien merkitys ja mahdollisuudet kaikkien tietoisuuteen.

Kampanjan taustalla on Suomen kylätoiminta ry.

Hankkeen koordinaatioryhmää vetää räväkkänä kannanottajana tunnettu professori Eero Uusitalo, joka on jo aiemmin arvioinut, että kylien painoarvo kasvaa kuntakentän muuttuessa.

Kylien merkitys ja voima tullaan jatkossa Uusitalon mukaan huomaamaan kaikissa kunnissa ja valtionhallinnossakin.

Hankkeen alkusysäyksenä ovat kuntaliitokset, joiden takia paikalliset palvelut ovat joutumassa uhanalaiseksi ja päätöksenteko toisaalta karkaa kauas.

Salolaisittain tässä tiedossa voi olla jotain rohkaisevaa: Salon reuna-alueet eivät ole ainoita joissa pelätään palvelujen karkaavan keskustaan. Ongelmasta on merkkejä useimmilla liitosalueilla.   Kampanja on melkoisen kattava: vuosina 2010-2012 järjestetään peräti 55 koulutustilaisuutta eri puolilla Suomea.

Perniössä ollaan, jos ei edelläkävijöitä, niin ainakin hyvä esimerkki siitä että kylissä voidaan ja osataan, kunhan tahtoa riittää.  

Kylätasolla on saatu aikaan paljon: Vuoden kyläksi valitussa Teijossa on tehty varmasti riittävä määrä tunteja paitsi asukkaiden äänen kuulumiseksi kaupungin suuntaan, myös saatu aikaan palveluja kylään.
Saurunnummen toisella puolella Päärisissä on sama meno: kylä päätti itse hoitaa jätevesiasiansa kuntoon osuuskuntaratkaisun kautta.
Mussaarella puolestaan junailtiin yhdistysvetoisesti koululle iltapäivätoimintaa.

Edellä on esimerkkejä aivan lähiajoilta. Yhteistä kaikille tapauksille on se, että kaupunki on osannut näyttää vihreää valoa ja tarvittaessa tukea toimintaa.
Se on myös kampanjan tavoite: lisätä vuorovaikutusta kuntien ja kylien välillä.

Kuntien ei auta pyristellä: sen vihreän valon näyttäminen tarkoittaa usein sitä että joku määrä rahallista tai muuta apua tulee kylän suuntaan annettavaksi.
Siinä ei pitäisi olla mitään karvasta: se on hinta siitä, että kaupungeissa pysyvät elävänä muutkin kuin keskustaajamat, kuten juhlapuheissa usein luvataan.

Jaa artikkeli: