Skip to main content

Kylien ahkerista jää muisto

Perniönseudun Lehdessä on pitkään pyörinyt juttusarja ”Kylillä”.  Se on luonteeltaan jatkuva ja juttutyypin alla kerrotaan ennen muuta kyläyhdistysten tekemisistä. 

Sarja päätettiin perustaa, koska kylätoiminta alueella on hyvin aktiivista;  tarkoitus oli sarjalla korostaa sitä, että kylillä tehdään ja tapahtuu.   Jo edesmennyt perniöläinen kylätoiminnan voimamies Eero Uusitalo tuumi aikoinaan, että kylästä tulee pienin hallinnollinen yksikkö.  Ei tästä kaukana olla, kun katsotaan, että kylät paikoin paikkaavat kunnan palveluja.  Eteläisessä Salossa osuva  esimerkki on Teijon iltapäiväkerho, jonka kyläyhdistys otti vastatakseen viime vuonna.   

Varsinaisella levikkialueella toimii 12 kyläyhdistystä ja niiden toiminta on monipuolista: yhteisiä tekijöitä ovat asuinympäristön ylläpito ja monenlaisen ajanvietteen ja harrastuksen järjestäminen.  Vähäinen tekijä ei ole sekään, että kylillä on hallinnassaan taloja ja rantoja.  Tekeminen tarvitsee tyyssijansa.

Monen toiveena on, että omasta olemisesta jäisi joku jälki tai muisto edes omaan kylään.  Kyläyhdistysten aktiiveilta tämä toive käy kuin luonnostaan;  perintöä ovat esimerkiksi tämän päivän kyläyhdistysten voimin kunnossapidetyt , kunnostetut tai rakennetut kylätalot.   Strömma-Dahlby vaalii kylän historiaa ja  kaivoi rantamakasiininsa pihan koristeeksi  vanhan sahan höyrypannun,  jonka saaminen esiin vaati silkkaa voimaa ja ehkä vähän viekkauttakin.  Hyvä että molempia löytyi, joskus hankkeet saavat olla ihan hulvattomiakin.  

Lauantain Avoimet kylät-tapahtumassa on mukana eri puolilta Suomea satoja toimijoita. Ilmassa on muutakin kuin kaupungistumista.

Jaa artikkeli: