Valtakunnallinen vuoden kylä on jälleen valittu; tänä vuonna pokaalin pokkasi kymenlaaksolainen Vuolenkoski.
Kartalla Heinolan ja Lahden välissä sijaitseva kylä voi näyttää kaukaiselta, mutta utelias kylän tekemisistä voi olla Varsinais-Suomessakin.
Palkintoraadin perusteista osa oli kylissä tuttua asiaa: Vuolenkoskella on muun muassa tehty talkoilla monenlaisia palveluja ja junailtu erilaisia tapahtumia. Eteläisessä Salossa löytyy esimerkkejä vastaavasta toiminnasta vaikka miten.
Mielenkiintoinen yksityiskohta on asumiseen liittyvä toiminta. Kylätoimikunta on perustanut osana asumisenedistämistyötään muun muassa tonttipankin. Samoin kylässä toimii Suomen ensimmäinen kyläläisten omistama elinkeinoyhtiö, jonka hallinnoima kaava-alue tarjoaa yhden tavan asua maaseudulla asemakaava-alueella ja kunnallistekniikan piirissä.
Suoraan tuskin kannattaa yhdenkään kylän toiseltaan toimintaa kopioida, mutta ennakkoluulottomien keksintöjen nostaminen esille vaikkapa palkitsemisen kautta voi hyvinkin antaa idean uuteen toimintaan jossain toisaalla.
Kun kylä pyörittää Vuolenkosken tapaan pyörittää omaa perhepäiväkotia ja hallinnoi kaava-aluetta, lähestytään sitä, että kylä on pienin hallinnollinen yksikkö. Tätä ajatusta on pitänyt esillä muun muassa Suomen kylätoiminta ry:n puheenjohtaja, perniöläinen Eero Uusitalo.
Palkitun kylän malli osoittaa joka tapauksessa, että kylästä on moneksi. Syytä on ollakin, kylissä asuu yhteensä yli miljoona suomalaista.