Skip to main content

Kuraattori ja terveydenhoitaja pysyvät koulussa, vaikka palkan maksaisi hyvinvointialue

Alholan hoivakodin keittiössä oli eilen aamukymmeneltä päällä arkinen kiiire. Tia Pitkänen nostelee padasta kiisseliä torstain jälkiruoaksi, taustalla Päivi Kaarlonen puhdistaa pataa, jossa oli keitetty perunamuusi keskiviikon lounaalle.

Päivä päivältä lähenevä sote-uudistus herättää monissa huolta ja kysymyksiä palveluiden säilymisestä. Samalla se vaihtaa varsin monen nykyisen kaupungin työntekijän palkanmaksajaksi hyvinvointialueen.
Esimerkiksi kouluissa on jatkossa töissä sekä kaupungin että hyvinvointialueen työntekijöitä.
Opetushenkilökunnan palkan maksaa jatkossakin kaupunki, kun taas koulukuraattorit, psykologit ja terveydenhoitajat ovat jatkossa hyvinvointialueen leivissä.
–Nämä tehtävät ovat mitoitettuja, joten pelkoa niiden karkaamisesta kauas ei ole, sanoo Salon henkilöstöjohtaja Christina Söderlund.

Yksi käytännön kysymys liittyy keittiöihin, Salon tapauksessa etenkin keskuskeittiöön, jossa valmistetaan ruokaa sekä kaupungille jääville sivistyspalveluille että sosiaali- ja terveyspalveluille.

Vain sivistystointa palvelevat keittiöt ovat jatkossakin edelleen kaupungin, sote-palveluiden käyttämät siirtyvät maakunnalle.

Ihmislääkärit ovat jatkossa hyvinvointialueen työntekijöitä, eläinlääkärit sitä vastoin jäämässä kaupungille.

Alholan hoivakodin keittiössä kysymys tulevasta askarruttaa.
–Kovin vähän siitä on täällä meillä vielä tietoa, sanoo vastaava kokki Tuula Mäkelä.
Isoja kysymyksiä ovat hyvinvointialueelle siirryttäessä palkat ja edut mutta myös arkisemmat asiat. Mäkelä ottaa esimerkiksi ohjelmistot, jotka nyt ovat kaupungin. Myllääkö uudistus tietokoneohjelmat uusiksi. Niin ikään pohdituttaa se, kuka tekee kilpailutukset.
–Meillä on parhaillaan kaupungilla tosi hyvät ja joustavat toimittajat, Mäkelä toteaa.

Koko juttu 2.12. painetussa ja digilehdessä. 

Jaa artikkeli: