Skip to main content

Kuoleman kulttuurin tutkimus toi Maija Buttersille Donner-instituutin palkinnon

Maija Butters kertoi tekeillä olevasta väitöskirjastaan Perniönseudun Lehdessä syksyllä 2020. Kuva on otettu Särkisalon kirkkomaan aidalla.

 

Särkisalolainen Maija Butters on saanut Donner-instituutin tutkimuspalkinnon.

Butters palkittiin hänen viime vuonna julkaisemastaan kirjasta Death and Dying Mediated by Medicine, Rituals, and Aesthetics: An Ethnographic Study on the Experiences of Palliative Patients in Finland. Kirja on esitetty väitöskirjana uskonnontutkimuksesta Helsingin yliopistossa.

Kirja käsittelee sitä, millaista on suomalainen kuoleman kulttuuri ja saattohoito; miten ihminen kohtaa oman kuolevaisuutensa. Butters haastatteli ihmisiä muun muassa saattohoitokodeissa.

Loppuvuodesta 2020, väitöskirjatyön ollessa loppusuoralla, Butters totesi Perniönseudun Lehden haastattelussa kirjan keskeiseksi viestiksi nousevan sen, että kuolevan on saatava kokea olevansa turvassa. Moni koki tärkeäksi myös erilaiset rituaalit. Butters toivoi tuolloin, että kirja auttaisi esimerkiksi kehittämään saattohoidon käytäntöjä.

Uskontotieteelliseen ja kulttuurihistorialliseen tutkimukseen erikoistunut Donner-instituutti on Åbo Akademin säätiön yhteydessä toimiva yksityinen tutkimuslaitos.
Palkintoperusteissa Buttersin tutkimusta kuvataan rohkeaksi ja hienovaraiseksi tutkimukseksi aiheesta, jolla on sekä tieteellistä että yhteiskunnallista merkitystä. Perusteissa todetaan niin ikään, että teemaa on analysoitu empaattisella tavalla, mutta tieteellisellä etäisyydellä ja kuolevat saavat aineistossa äänen.

Butters totesi vuonna 2020, että tapaamiset olivat haastattelujen sijaan monesti enemmänkin kohtaamisia ja keskusteluja. Tämän hän nosti esiin myös tuoreeltaan kiitoksissaan.
–Tutkimus syntyi vuoropuhelussa kuolevien kanssa: he päästivät minut lähelle, he avautuivat ja jakoivat mielekkään elämänajan ja -ajan kanssani. Tutkimus koski pitkäaikaisia suhteita näihin ihmisiin, joita en koskaan unohda.

 

 

Jaa artikkeli: