Skip to main content

Kuluttaja-asiakkaista luopuminen oli Teijo-Taloille oikea hevonen

Päiväkoti valmistuu seinä kerrallaan ja lähtee aikanaan kohti Helsinkiä. Ismo Laitakari raottaa verhoa.

Rakennusala on koko maassa parhaillaan pahassa alavireessä.
Viikon sisään on uutisoitu muun muassa kahden perinteikkään pientalovalmistajan konkurssista ja esimerkiksi rakennusalan palkkaturvahakemusten määrät lisääntyvät.

Perniössä Teijo-Talojen tehtaalla viime vuodet ovat niin ikään tuoneet mukanaan paljon sellaista, mitä ei osattu ennustaa: pandemia, sota Ukrainassa, energiakriisi ja inflaatio.

Toimitusjohtaja Ismo Laitakari muistuttaa, että viime vuonna sota pelästytti julkiset toimijat, joiden tarjouspyyntöjen määrä romahti.
Toisaalta Laitakari toteaa, että jotain on osattu laskea oikein jo aiemmin: Teijo-Talot päätti keskittyä julkiseen rakentamiseen kuten esimerkiksi päivä- ja hoivakoteihin ja yritysasiakkaisiin ja kuluttaja-asiakkaiden asuntorakentamisesta luovuttiin.
–Ja nyt näyttää siltä, että se oli se oikea hevonen, Laitakari muotoilee.
–Rakennusalalla on ollut vaikeaa, mutta tämän vuoden kriisi ei niin kosketa meitä.

Myös vuoden alussa julkistettu tieto yrityskaupoista oli oikeaan osunut ratkaisu: Onvest Oy osti Teijo-Talot kokonaisuudessaan. Laitakari pitää hyvänä, että selkänoja on entistä leveämpi.

Osin viime vuoden hiljaiset hetket olivat pelastus: Perniössä oli kapasiteettiä valmistaa seinäelementtejä yrityksen Tuuloksen-tehtaan käyttöön. Nyt julkisten toimijoiden tilauksia on jälleen sisässä ja työn alla myös Perniössä. Merkittävin on noin neljän miljoonan euron päiväkoti Lietoon ja toista hallia täyttävät jo pidemmällä olevat, Helsinkiin lähtevät leikkipuistorakennukset.

Yksi syy julkisten toimijoiden varovaisuuteen viime vuonna oli Laitakarin arvion mukaan yleinen yllättyneisyys ja vielä helpommin mitattava toinen syy rakennuskulujen nousu. Hän arvioi rakentamisen neliöhinnan nousseen pandemiaa edeltäneeseen aikaan verrattuna noin viidenneksellä eikä laskua näy.

Koko juttu 7.9. painetussa ja digilehdessä.

Jaa artikkeli: