Skip to main content

Kulttuurikahvila voitti sohvannurkan

Ylikulman yhteistalolla ei varmasti jäänyt sunnuntai-illansuussa montaa tilkkaa kahvia juomatta.  Ylikulman kulttuurikahvilassa makeat naurut saatiin Mussaaren koulun näytelmäryhmän sketseistä.

Kulttuurikahvila kokosi yhteen kyläläisiä käytännössä talon täydeltä.   Se, että koolla on yli kourallinen ihmisiä, on illan teeman, yhteisöllisyyden edellytys.  Yhteisöllisyys on muotisana ja ilmenee monella tavalla.

Käytännön esimerkki on Yhteistalo itse, joka kokoaa kyläläiset milloin saliinsa, milloin pihalleen talkoisiin.
–    Se on sitä arkista yhteisöllisyyttä, vaikka ei se aina niin mukavaa olekaan, mietti kyläyhdistyksen Eeva Koskinen.
Kulttuurikahvilat junailee Pro Rantakivet ry.   
Jutustelu alkoi kahvilassa käsitöiden ja taideteosten ympärillä kuin itsestään.
Erityiset kehut saivat Pasi Eskolinin tekemät puulelut; traktoreissa  ja  kaivureissa on osat kuten oikeissakin ja pienet kuormalavat kuuluvat tietysti asiaan. 

Ervelän ja Ylikulman elämää on ikuistettu Kaukonpyölin elokuvantekijöiden toimesta myös filmille.
Timo ja Tarja Lapilan elokuva Savuja vuodelta 1988 kertoo elämästä kylässä runsaat 20 vuotta sitten ja esitettiin kahvilassa su nnuntaina . Elokuvan lähtiessä pyörimään liki täysi salillinen väkeä kokoontui television ääreen ja oli kohta lähes hiiskahtamatta.  
Jotain on muuttunut ja jotain säilynyt ennallaan. Elokuvassa maanviljelijä Juhani Uusitalo haaveili, että josko vielä pienet konttaisivat pitkin tupaa.  Sunnuntaina Uusitalo oli mukana kahvilassa – poikansa Oskarin kanssa.

Jaa artikkeli: