Skip to main content

Kukaan ei syö perniöläistä kiinankaalia

Perniössä kasvaa yli kuudellakymmenellä peltohehtaarilla kiinankaalia, jota kukaan ei syö. Kaaleja kasvatetaan siementuotantoon. Viime vuonna kokeilulla alkanut viljely on ainutlaatuista Suomessa. Urban Silén käy vähintään joka toinen päivä kiinankaalilohkolla. Uusi viljelykasvi kiinnostaa ja vaatii jatkuvaa tarkkailua
Keskikesän pitkät päivät saavat kiinakaalin riehaantumaan ja lykkäämään kukkavartta. Pitkän päivä lisäksi tarvitaan huonot olosuhteet.
–Kyllä niitä pitää vähän kiusata, eikä missään nimessä kastella, selvittää Urban Silén kiinankaalin kasvatuksen taktiikkaa.
–Kasville tulee hätä lajin jatkumisen puolesta ja se alkaa lykätä äkkiä kukkavartta ja jälkeläisiä.
Kiusaamalla ei kuitenkaan päästä pitkälle, kaalin kasvatus on äärimmäisen tarkkaa ja suurta huolellisuutta vaativaa työtä.
Lajien puhtaudesta pidetään tiukkaan huolta. Perniössä kaaliringissä on kahdeksan viljelijää, joiden pelloilla kasvaa viittä eri lajiketta kiinankaalia. Tilojen välillä pitää  olla vähintään pari  kilometriä, etteivät tuulipölytteiset lajit sekaannu.  Yhdellä tilalla viljellään vain yhtä lajia.
–Tälle tilalle ei tule koskaan mitään muuta kiinankaalilajia.
Kiinankaali kylvetään juurikkaankylvökoneella ja puidaan leikkuupuimurilla.
Riveihin kylvämisellä helpotetaan tarkastusta pellolla.

Lue juttu kokonaisuudessaan uusimmasta Perniönseudun Lehdestä.

Jaa artikkeli: