Skip to main content

Kuivuus kuritti valkoposkihanhien poikueita pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun valkoposkihanhien määrä on vähentynyt 18 prosenttia edelliskesästä. Suomen ympäristökeskus ja Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut laskivat Helsingin ja itäisen Espoon rannikolla ja puistonurmilla laiduntavien valkoposkihanhien määräksi 5 044 yksilöä, joista poikasia oli 719 yksilöä. Aikuisten lintujen määrä väheni 17 prosenttia, ja poikueiden ja poikasten määrä noin 24 prosenttia. Yksilömäärän väheneminen johtui pääosin aikuisten lintujen talviaikaisesta kuolevuuden kasvusta ja kuivan kesän aiheuttamasta heikentyneestä poikastuotosta sekä petojen saalistuksesta.

Vuonna 2020 valkoposkihanhien pesintä onnistui hyvin pääkaupunkiseudulla. Sekä poikas- että poikuemäärät olivat seurantajakson korkeimmat. Tästä huolimatta pesimäalueella palanneiden aikuisten määrä väheni yli 900 yksilöllä. Yhtenä syynä aikuismäärän laskuun oli Pohjanmeren talvehtimisalueella esiintynyt lintuinfluenssa, joka aiheutti kuolleisuutta erityisesti kyhmyjoutsenten ja valkoposkihanhien keskuudessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lintuinfluenssan tartunnan riski ihmisille on hyvin pieni. Luonnossa ja puistoissa liikkuminen on turvallista. Kuolleisiin tai sairaisiin lintuihin ei pidä kuitenkaan koskea paljain käsin. Jos koskettaminen on tapahtunut, tulee kädet pestä hyvin vedellä ja saippualla sekä desinfioitava alkoholipohjaisella käsidesillä.

Jaa artikkeli: