Skip to main content

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä saattoi olla hieman viime vuosia valoisampi sävy siitä huolimatta, että talouden tasapainoa Salo ei saavuta ensi vuonnakaan. Varsinaisia palveluiden leikkauslistoja ei esitelty, ehkä osin siksi, että palveluista on aika lailla rönsyt jo kaluttu.

Meteli esityksestä noussee silti: avaus ravitsemus- ja puhtaanapitopalvelujen ulkoistamisesta koskee noin kymmentä prosenttia kaupungin työntekijöistä ja herättää varmasti keskustelua. Mahdollista on sekin, että päätöksenteossa esitys tyrmätään kokonaan.

Etenee ulkoistaminen tai ei, muutoksia tälle alueelle lienee joka tapauksessa luvassa tulevaisuudessa sote-ratkaisun ja esimerkiksi koululaisten määrän pienenemisen myötä. Eteläisen Salon vinkkelistä katsoen ilahduttavaa on se, että lapsiluku täällä kasvaa niin, että vireillä on ala-asteen laajennushanke.

Talousarvioesitys on yksi viimeisistä nykymuotoisista, sillä sote on viemässä ison osan kaupungin kontolla nyt olevista palveluista maakunnille. Kuntien perustehtävät muuttuvat radikaalisti. Kärjistäen voisi sanoa, että sote on nyt rakenteellinen uudistus, joita Salossakin on peräänkuulutettu.

Muutamana aiempana syksynä jännityksen kohde on ollut siinä, millaiset esitykset koskevat kouluverkkoa. Perjantaina asiaa lähinnä sivuttiin. Digiloikka tai muut oppimisympäristön muutokset eivät voi olla peruste miettiä sitä, onko pienillä kouluilla jatkamisen mahdollisuuksia.
Kun sosiaali- ja terveystoimi aikanaan on pitkälti muilla kuin kaupungin harteilla, on koulutoimi suhteessa paljon nykyistä isompi osa kaupungin toimintaa. Voisi ajatella, että se on silloin entistä keskeisempi kehittämisen kohde.

Jaa artikkeli: