Skip to main content

Koululaisten luontopolku pistää aivotkin töihin

Rasti on kiinni koivussa ja se kehottaa etsimään lihansyöjäkasvin.  Saara Muuri ja Niilo Jokinen katsahtavat, josko sellainen lähimaastosta löytyisi.Tiistai oli kuiva ja kuuma päivä, paitsi että suon kohdalla sai silti kenkänsä kasteltua.
–Kengät eivät tykkää tästä hyvää, tuhahti Niilo Jokinen ja hakeutui kuivempaan paikkaan lähemmäs polkua.

Niilon kanssa metsässä lähellä Kaukurintietä oli tiistaina Saara Muuri. Molemmat ovat Perniön yhteiskoulun oppilaita, joiden kädenjälki näkyy vastedes Perniön kirkonkylän laitamalla kulkevalla Ellun polulla, tai oikeastaan vähän polun vieressä.

Kaiken takana on kansainvälinen Erasmus-hanke, Way to go-Paths of life, jossa yhteiskoulu on mukana.
Eu-rahoitteisen projektin tavoitteena on tutustua osallistujamaiden historiaan, luontoon ja kulttuuriin. Perniöläiset tarttuivat toimeen lähiluonnossa: oppilastyönä Ellun polun oheen syntyi kaikkiaan yksitoista tehtävärastia, joilla pitäisi hoksata jotain läheltä. Esimerkiksi Niilo Jokinen teki rastin kieloista; tieteellisestä nimestä pitäisi oivaltaa ensin kasvi ja sitten löytää se. Tämän jälkeen kasvin voi kuvata kännykällä ja ladata vaikka Instagramiin tunnisteella #erasmuswaytogo, jolloin kaikki projektia seuraavat näkevät kuvan. Näin Piilokallion takametsässä otettua kuvaa voidaan heti kohta ihailla Euroopan toisella laidalla.

Pieni motivaattori on se, että Erasmus-ohjelmaan kuuluu myös oppilasvaihto.
–Pääsee sitten reissuun, kun on tehnytkin jotain, miettii Saara.

Rastit jäävät luontoon ja tehtävät voi käydä kuka vaan Ellun polulla käyskentelevä tekemässä. 
Kuvaaminenkaan ei tietenkään ole pakollista, rastin voi suorittaa ihan vain omaksi ilokseen.
Varsinaisesti Ellun polku kulkee liikuntahallilta piilopirtille, mutta rasteja on sivuhaaroillakin. Rasteista neljä on Asteljoentien ja Kaukurintien välisellä alueella. Kolme on Kaukurintien eteläpuolisella metsäalueella ja pari piilopirtin lähellä. Rasteista pari on Somerikkoa kiertävän tien kupeella.
Varsinaista rastikarttaa ei ole, mutta polkua kulkeva löytää kohteet vähän ympärilleen tähyilemällä. Metsäpolut näkee esimerkiksi Metsähallituksen ylläpitämästä retkikartta.fi palvelusta.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: