Skip to main content

Kouluista ei varaa lomauttaa

Koulujen alku on ovella. Ehkä tavallista arkea erikoisen kevään ja kesäloman jälkeen jo monessa kodissa odotetaan; aika näyttää, millaisin kuvioin syyslukukautta edetään. Koulut alkavat lähiopetuksessa, tosin varovaisuutta noudattaen.

Keväällä koronapandemia teetti etäopetukseen siirtymisen myötä melkoisesti ylimääräistä työtä ja varoaika oli yleensä lyhyt. Opettajille ja muulle henkilökunnalle kesäloma tuli varmasti tavallistakin enemmän tarpeeseen.
Ennen muuta toivoa sopii, että koulua saadaan nyt käydä niin normaalisti kuin suinkin – ruokailujen porrastaminen ja käsienpesu mennen ja tullen ovat pieni vaiva, jos arki muuten pyörii.
Oma arvonsa normaalin oloisessa kouluarjessa on paitsi opiskelulla itsellään, myös luokissa tapahtuvalla sosiaalisella kanssakäymisellä ja siksikin lähiopetuksen toivoisi jatkuvan.

Eteläisen Salon alakoulujen rehtorit arvioivat soittokierroksella alkuviikosta, että pienelle kertaukselle voi tulla syksyn aluksi tarvetta; jokunen aukko on voinut etäkoulua käydessä jäädä. Toisaalta kuultiin arvio siitä, että joillekin oppilaille etäopiskelu sopi osin luokassa istumista paremminkin. Näiltä osin on kuultu muualta maasta synkempiäkin arvioita; etäkoulun myötä pudokkaiden määrän pelätään kasvaneen. Viisautta on varmasti niissä ajatuksissa, joiden mukaan ensimmäisten viikkojen aikana on ennen muuta selvitettävä, miten hyvin oppi on kevään aikana mieliin painunut ja pyrittävä saamaan oppilaat taas samalle viivalle.

Tästä vinkkelistä katsoen joidenkin kuntien aikeet lomauttaa juuri opettajia vaikuttavat tavallistakin oudommilta; kouluissa ei varmastikaan eletä edelleenkään helppoa aikaa – jos koskaan.

Jaa artikkeli: