Skip to main content

Kosken voimala sai isännän Lohjalta

Uusi tekniikka on Kosken voimalaitoksessa pääosin katseilta piilossa. Heikki Elomaan vieressä komeileva vanha generaattori on museoitu, vasemmalla häämöttävä edelleen toiminnassa.

Kosken voimalaitos humisi maanantaina sähkövirtaa valtakunnanverkkoon kuten jo yli sadan vuoden ajan.
Sisällä istuessa kuuli , mitä rakennuksen uumenissa tapahtuu.
–Nyt kuuluu, kun huuva nousee siipipyörän päältä ja naksaus tulee siitä, kun voimala kytkeytyy verkkoon, selvittää Heikki Elomaa ensin kuuluvaa sirinää ja sen perään seuraavaa rasahdusta.

Tiedot tulevat empimättä, vaikka Elomaa onkin voimalan suhteen opiskelun alkutaipaleella.  Hänen yrityksensä Visinflow Oy osti voimalan Vuorilinnan Voima Oy:lta kesäkuussa.

Elomaa on konetekniikan insinööri ja työskennellyt sähköalalla muun muassa ABB:n leivissä.

Kosken voimala on rakennettu vuonna 1909.
–Tämä on toimiva museo, tiivistää Elomaa.
Hän viittaa siihen, että pikavilkaisulla voimala on päältä ja sisältäkin pääosin alkuperäisen kaltaisessa asussaan, mutta vuonna 2005 laitoksessa tehtiin iso remontti. Toiminnot automatisoitiin ja nyt älypuhelinsovellus kertoo Elomaalle, mitä voimalalla kulloinkin tapahtuu.
–Aion käydä täällä säännöllisesti, mutta voimala toimii muuten itsellään.

Voimalaitoksen generaattorisalissa on kaksi alkuperäistä generaattoria. Toinen on museoitu ja sen turpiinikammioon johtava akseli katkaistu. Toinen on toimintakunnossa ja tekee poikkeuksen muuten automatisoituun laitokseen:
–Kun se käynnistetään, täällä pitää olla paikan päällä ja aion kyllä olla, Elomaa vakuuttaa.
Vanhan generaattorin ollessa lepotilassa tuottaa virtaa turpiinikammiossa pyörivä uudempi generaattori. Maanantaiaamuna tuottoa oli 70 kilowattia. Optimioloissa voimala tuottaa lähes puoli megawattia.

 

Koko juttu 1.10. lehdessä. 

Jaa artikkeli: