Skip to main content

Korona toi viikkojen väsymyksen ja huolen järjestelmän kantokyvystä

25.3.202126 lokakuun, 2021Uutiset
Silmälasipäinen nainen katsoo kameraan, taustalla aurinkoista metsikköä.

Saara Kemppainen sai koronatartunnan ennen hiihtolomaa.

Puhe katkeaa yskänpuuskaan välillä. Muuten Saara Kemppainen myöntää, että on oikeastaan mukava istua ulkona pitkästä aikaa.

Haastattelua tehdään Kemppaisten pihalla, mutta edelliset viikot Saara Kemppainen on viettänyt pitkälti neljän seinän sisällä.

Tätä kirjoitettaessa tiistaina Salossa on todettu 436 koronatartuntaa. Niistä yksi on Saara Kemppaisen. Hän sai tartunnan työpaikaltaan hiihtoloman alla. Sunnuntai-iltana alkanut yskä varmistui seuraavan päivän testeissä koronatartunnaksi.

Olo on edelleen voimaton; portaiden nousu toiseen kerrokseen vie mehut, samoin pidempi seisaallaan olo. Pulssi kohoaa eikä ota laskeakseen.
–Mutta alussa väsymys oli ihan vammauttavaa, hän kertaa. –Tuntuu, että vieläkään eivät keuhkot oikein saa happea.

Koronan oireet voivat olla monenlaisia. Väsymyksen ohella  Saara Kemppaiselle tuli yli kaksi viikkoa kestänyt jatkuva päänsärky, johon eivät lääkkeetkään purreet.

Virustartunnan hän sai, vaikka on toiminut ohjeistuksen mukaan eli käyttänyt maskia, pitänyt turvavälejä ja pessyt käsiään joka välissä. Erityinen huoli sairauden pahimman vaiheen aikana oli pojista; samassa talossa asuvat Kemppaisen 15-, 13- ja 11-vuotiaat pojat ja heistä kaksi sai tartunnan niin ikään.
Kolmikko saa kehut; pojat ovat pitäneet silmällä äitinsä vointia ja toisiaan, laittaneet ruokaa ja hakeneet naapurin tuomaa kauppakassia postilaatikolta pulkalla.

Kemppainen toteaa, että myös nuoremmilta virus vei vedon ensiksi tykkänään.

Salon terveydenhuolto on soittanut potilaalle päivittäin ja juuri terveydenhuollon kestokyky on se, mikä Kemppaista itseään huolettaa.
–Entä, jos kaadut tai saat aivoinfarktin eikä tehohoitopaikkaa olekaan, kun osasto on täynnä koronapotilaista, hän miettii.
–Nyt meillä on tällainen tilanne, että on yhdessä huolehdittava toisistamme.

Koko juttu 25.3.lehdessä. 

Jaa artikkeli: